Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Stockholms stad inför dataslöjd på skolschemat”

Stockholm är en internationell metropol för innovativa IT-företag. Programmerare har blivit regionens vanligaste yrke. Nu måste staden satsa mer på att skapa intresse för programmering, skriver finansborgarrådet, vd:n för Handelskammaren och Spotify:s ordförande.

Stockholm är, tillsammans med Oslo, Europas snabbast växande huvudstad. En femtedel av svenskarna bor i Stockholm – men här skapas nästan en tredjedel av allt värde som produceras i Sverige. Tillgång på talangfull och utbildad arbetskraft samt innovativa arbetsgivare är i dag nyckelfaktorer för framgång.

Sverige och Stockholm har i mycket hög grad påverkats av vår tids megatrender: globalisering, digitalisering och urbanisering. Dessa tre urkrafter har oåterkalleligen förändrat världsekonomin, och därmed också våra förutsättningar att konkurrera i den.

Stockholm är nu en internationell metropol för en våg av nya innovativa IT-företag. Här finns en ny entreprenörsanda, med en dynamisk start up-scen för digitala lösningar. Att spela upp en låt med Spotify, att spela Minecraft i mobilen eller att betala en gatuförsäljare med kort via en iZettle-dosa: På bara några år har innovativa Stockholmsföretag blivit del av människors vardag, världen över. Stockholm går före också på andra områden – i PWC:s rapport ”Cities of Opportunity” toppar Stockholm kategorierna hälsa och trygghet respektive hållbarhet.

Tillväxten i Stockholm är stabil och sysselsättningen stark. Varje år startas det tusentals nya och innovativa företag och studenter från hela landet och världen kommer hit. Vi måste fråga oss vad vi kan göra för att utvecklingen kan fortsätta. Klart är att kunskap och utbildning är avgörande faktorer.

För att bevara och utveckla positionen som intressant och innovationsledande krävs det en ständig utveckling. En viktig del av det handlar om att göra nödvändiga satsningar på utbildning som möter behoven på de nya arbetsmarknader som växer fram. En förutsättning är ett bra samarbete mellan politiken och näringslivet. Så skapar vi jobb och tillväxt som kommer stockholmarna till del.

År 2011 hade Stockholm den största andelen (18 procent) teknikjobb av samtliga större regioner i Europa. I dag är programmerare det vanligaste yrket i Stockholms län – 36.000. Företagens behov av arbetskraft innebär också att vi välkomnar utländska IT-specialister till Stockholm. Räknar man inte in säsongsarbetare gäller nästan var femte tillstånd för arbetskraftsinvandring i Sverige en indisk dataspecialist i Stockholms län.

Efterfrågan på välutbildad arbetskraft har ökat och kommer att fortsätta öka på arbetsmarknaden generellt, mer i Stockholm än någon annan del av Sverige. Bristen på utbildade programmerare kommer att öka än mer framöver. Den är redan ett hot mot inte bara IT-branschen utan också en rad andra områden och företag där programmering utgör en viktig grund.

Stockholm behöver öka bredden på kunskap om programmering och utbudet av programmerare bland befolkningen. Den svenska IT-branschen omsatte år 2012 över 550 miljarder kronor, vilket är jämförbart med hela detaljhandeln. Företag som Skype, Spotify och Klarna är bara tre exempel på svenska företag som aldrig hade lyckats utan sina programmerare. En stor andel av de nya jobben skapas i dag inom programvaruprodukter och IT-tjänster och de kreativa näringarna utgör en växande del av landets export. Den största andelen av dessa företag finns i den expansiva Stockholmsregionen.

Det som kommer ta skolan och Stockholm in i framtiden är ökade insatser för att skapa intresse och utveckla lärandet om programmering redan i tidiga åldrar Men att öka kunskapen om programmering är inte bara en fråga om högskole- och yrkesutbildning. I dag finns programmeringskod i nästan all teknik som används i det dagliga livet. Kod är en del av vardagen och därför behöver fler behärska den och få bekanta sig med programmering redan i skolan.

För att kunna programmering behöver man lära sig ett nytt språk – kod. Precis på samma sätt som Sverige har tjänats väl av att i tidiga åldrar lära ut olika språk så kommer vi på sikt gynnas av att våra barn och unga lär sig kod. Kod är en del av vardagen som fler behöver behärska. Stockholms stad har som ambition att höja intresset för programmering och hitta vägar för att på ett effektivt sätt inkorporera det nya språket i våra skolor.

Stockholms stad kommer i ett första steg att:

Tillsätta en programmeringskommission. Utbildningsförvaltningen får i uppdrag att utreda hur programmering ska kunna ges en större plats i undervisningen i Stockholms skolor. Gruppen ska även titta på möjligheter/hinder när det gäller statliga regler och utrymmet för Stockholm som huvudman att ta egna initiativ på området.

Starta ett pilotprojekt i höst. Under höstterminen 2015 kommer Stockholms stad att sätta igång pilotprojekt på utvalda skolor med programmering på schemat. Detta syftar till att skapa goda exempel och erfarenheter om hur vi i framtiden kan arbeta bredare med programmering i undervisningen, samt öka intresset bland elever för programmering. För att Stockholm ska försvara och utveckla sin entreprenöriella och digitala topposition i världen måste barnen tidigt lära sig programmering i skolan.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.