”Stoppa hatkampanjen mot Mona Sahlin” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Stoppa hatkampanjen mot Mona Sahlin”

Vi uppmanar Moderaterna att lägga ner personkampanjen mot Mona Sahlin och börja diskutera sakfrågorna om jobben, välfärden och rättvisan, skriver samtliga ordförande i de 26 socialdemokratiska partidistrikten.

Vi är inställda på en lång och tuff valkampanj. För oss handlar valet om Sveriges framtid, jobben, skolan, sjukvården och ökad rättvisa. Men de senaste månaderna har ett mönster trätt fram i de fyra borgerliga partiernas kampanj. I samordnade utspel och aktiviteter vill de borgerliga partierna sänka valdebatten till smutskastningens nivå genom att spela på fördomar, förtala och misstänkliggöra. Måltavlan är Mona Sahlin.

Det är oacceptabelt och ovärdigt en svensk valrörelse med de personförföljelser som vi börjat se den senaste tiden. Det börjar allt mer likna 1980-talets hatkampanjer mot Olof Palme. Vi accepterar vare sig hatet eller att väljarna blir blåsta på den politiska diskussionen. För oss handlar valet om politik, inte mjölkchoklad.

De senaste dagarna har vi sett hur Moderaterna kör ett nytt varv på anti Mona-kampanjen. Moderatföreträdare skickar runt ett falskt ”Mona-brev” som innehåller en lång rad negativa påståenden om Mona Sahlin. Brevet har en officiell utformning med bild på Mona Sahlin och Socialdemokraternas partisymbol. Texten är skriven i vad som ska verka som en personlig ton från Mona själv. Brevet är inte nytt. Det har tidigare skickats ut av ledande medarbetare på den ansedda PR-byrån Diplomat PR. Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem betraktade brevet som förtal. Trots detta skickar alltså företrädare för Moderaterna ut det igen.

Det mesta av hatkampanjen mot Mona Sahlin sker på nätet. Huvuddelen sker anonymt. Ibland går angreppet att spåra till borgerliga PR-byråer eller till och med till regeringskansliet. Fredrik Andersson, Prime PR, tidigare moderat kommunpolitiker och anställd i Statsrådsberedningen under Carl Bildt, skickade exempelvis för en tid sedan ut en youtube-film med ungefär samma innehåll som i brevet som nu cirkuleras.

Vi i de politiska partierna har ett ansvar för hur vi driver våra kampanjer och vilket tonläge de sätter i debatten. När de borgerliga ministrarna Sven-Otto Littorin och Mats Odell pratar om ”Tobleronepolitik” för att försöka smutskasta Mona Sahlin blir det riktmärket. I kölvattnet finns de anonyma webbsidorna, filmerna på youtube och de rasistiska bilderna som alla hetsar mot Mona Sahlin. De legitimeras av den borgerliga retoriken och i vissa fall deltar även de borgerliga partierna direkt, som i fallet med det falska Mona-brevet.

Vi som skriver under detta upprop är företrädare för Socialdemokraterna i alla delar av Sverige. Vi företräder över 100.000 partimedlemmar som vill ha en valrörelse där sakfrågor och politiska alternativ står mot varandra. Inte någon slags negativ spiral där smutskastning och personangrepp står i centrum.

Vi tycker det räcker nu. Vi uppmanar Moderaterna att lägga ner personkampanjen mot Mona Sahlin och börja diskutera sakfrågorna om jobben, välfärden och rättvisan. Stå för er politik. Vi står för vår och är stolta över den.

Samtliga 26 ordförande i de socialdemokratiska partidistrikten:
Ann-Kristine Johansson, Värmland
Anna Johansson, Göteborg
Elvy Söderström, Västernorrland
Hans Hoff, Halland
Hans Ekström, Sörmland
Helene Fritzon, Skåne
Håkan Juholt, Kalmar
Jens Nilsson, Jämtland
Johan Andersson, Östergötland
Jonas Karlsson, Örebro
Jörgen Hellman, Norra Älvsborg
Karin Åström, Norrbotten
Kenneth G Forslund, Bohuslän
Lilly Bäcklund, Västerbotten
Mats Johansson, Blekinge
Mikael Damberg, Stockholms län
Peter Hultqvist, Dalarna
Phia Andersson, Södra Älvsborg
Raimo Pärssinen, Gävleborg
Sven-Erik Österberg, Västmanland
Thomas Östros, Uppsala
Monica Heider, Kronoberg
Ulla Gradeen, Jönköping
Urban Ahlin, Skaraborg
Veronica Palm, Stockholms stad
Åke Svensson, Gotland

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.