Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 04:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/stora-brister-i-valideringen-av-nyanlandas-kunskaper/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Stora brister i valideringen av nyanländas kunskaper”

En man från Tjetjenien skickas för att valideras som lastbilschaufför. Han berättar att han också är bilmekaniker och har ägt sin egen bilverkstad med fjorton anställda och helst vill arbeta som bilmekaniker i Sverige. Men eftersom han hade anmälts till en validering inom transportyrken, dokumenteras bara hans kunskaper som lastbilschaufför i det standardiserade dokumentet, skriver artikelförfattaren.
Foto: Nora Lorek/TT

Ingen mirakelmedicin. Förhoppningarna på validering av kompetens för att få fler nyanlända snabbare i arbete och underlätta integration i samhället har inte infriats. Ett problem är användningen av tolkar. Ett annat att valideringsprocessen har svårt att hantera vissa sorters kompetens, skriver forskaren Andreas Diedrich.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.