Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/stora-brister-i-valideringen-av-nyanlandas-kunskaper/

DN Debatt

DN Debatt. ”Stora brister i valideringen av nyanländas kunskaper”

En man från Tjetjenien skickas för att valideras som lastbilschaufför. Han berättar att han också är bilmekaniker och har ägt sin egen bilverkstad med fjorton anställda och helst vill arbeta som bilmekaniker i Sverige. Men eftersom han hade anmälts till en validering inom transportyrken, dokumenteras bara hans kunskaper som lastbilschaufför i det standardiserade dokumentet, skriver artikelförfattaren.
En man från Tjetjenien skickas för att valideras som lastbilschaufför. Han berättar att han också är bilmekaniker och har ägt sin egen bilverkstad med fjorton anställda och helst vill arbeta som bilmekaniker i Sverige. Men eftersom han hade anmälts till en validering inom transportyrken, dokumenteras bara hans kunskaper som lastbilschaufför i det standardiserade dokumentet, skriver artikelförfattaren. Foto: Nora Lorek/TT

Ingen mirakelmedicin. Förhoppningarna på validering av kompetens för att få fler nyanlända snabbare i arbete och underlätta integration i samhället har inte infriats. Ett problem är användningen av tolkar. Ett annat att valideringsprocessen har svårt att hantera vissa sorters kompetens, skriver forskaren Andreas Diedrich.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in