Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-01 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/stora-journalistpriset-ger-tyngd-at-konspirationsteorier/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Stora journalistpriset ger tyngd åt konspirationsteorier”

De suggestiva återkommande påståendena och frågorna om ubåtar och sprängningar ger intrycket att något mycket väsentligt framkommit. Trots att filmen egentligen bara för fram spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer, skriver artikelförfattarna.
Foto: DPLAY/TT

DN DEBATT 17/12.

10 journalister: Estoniadokumentären är ett typexempel på en konspirationsteori. Kraven på ärlighet och evidens måste ställas högre.

Rationalitet och vetenskapligt evidenstänkande hotas i dag av en irrationell tro på konspirationer. Juryn som delar ut priset för årets viktigaste journalistiska avslöjande får inte låta sig bländas av en aldrig så snyggt producerad konspirationsteori.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.