Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 06:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svagt-stod-i-forskningen-for-att-hardare-straff-minskar-brotten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Svagt stöd i forskningen för att hårdare straff minskar brotten”

Valårets första partiledardebatt startade med en kapplöpning i att föreslå hårdare straff för att få bukt med brottsligheten, skriver artikelförfattarna. På bilden debatterar Stefan Löfven (S) och Andreas Carlson (KD).
Valårets första partiledardebatt startade med en kapplöpning i att föreslå hårdare straff för att få bukt med brottsligheten, skriver artikelförfattarna. På bilden debatterar Stefan Löfven (S) och Andreas Carlson (KD). Foto: Claudio Bresciani/TT

DN DEBATT 30/1. Valårets första partiledardebatt startade med en kapplöpning i att föreslå hårdare straff. Men forskningen visar att det inte kommer att minska brottsligheten och öka tryggheten. En ständigt återkommande skärpning av straffen är dyrt, verkningslöst och ibland till och med kontra­produktivt, skriver sex professorer i kriminologi.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.