Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Svaret är inte att begränsa mottagandet”

Vill Sara Skyttedal begränsa antalet flyktingar som får uppehållstillstånd i Sverige behöver hon peka på de asylskäl som utgör grunden för att asyl beviljas i dag och säga vilken av dem som hon vill stryka. Vi förväntar oss att Kristdemokraterna tar kraftigt avstånd från Skyttedals testballong, skriver fyra representanter för Liberala ungdomsförbundet

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal skriver på DN Debatt (29/8) att det är dags att diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt. Hon grundar sina argument på bristande tillgång på bostäder och svårigheter för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Liberala ungdomsförbundets budskap är tydligt. När människor söker en fristad i Sverige undan krig, förtryck och förföljelse ska vi ge dem skydd. Utmaningar i integrationen ska bemötas med integrationspolitiska reformer, inte med högre murar. Vi förväntar oss att Kristdemokraterna tar kraftigt avstånd från Skyttedals testballong.

Sveriges flyktingmottagande handlar ytterst om vilket land vi vill leva i. Vill vi skicka tillbaka flyende människor tillbaka till helvetet i Irak eller Syrien? Ska den som förföljs på grund av sin religiösa eller politiska övertygelse mötas av en stängd dörr? Ska hbt-personer förvägras skydd från de krafter som vill skada dem för att de inte älskar eller uttrycker sin identitet enligt normen? Sveriges asylprövningar görs individuellt efter en bedömning av varje asylsökandes skyddsbehov.

Vill Sara Skyttedal begränsa antalet flyktingar som får uppehållstillstånd i Sverige behöver hon peka på de asylskäl som utgör grunden för att asyl beviljas i dag och säga vilken av dem som hon vill stryka.Vi instämmer i att fler länder behöver ta sitt ansvar och ta emot fler människor på flykt. Det innebär inte att Sverige ska minska sitt flyktingmottagande. Fler EU-länder bör följa Sveriges exempel – men inte för att göra vår bostadsbrist lite mindre akut, utan för att fler flyktingar ska komma i säkerhet.

Vad gäller de integrationsutmaningar som Skyttedal beskriver ser vi också behovet av att fortsatta reformer. Därför driver såväl Luf som Folkpartiet bland annat frågor som en mer flexibel arbetsrätt, praktikplatser kombinerat med svenskundervisning och färre krångliga byggregler för att möjliggöra att fler bostäder kan byggas och till ett lägre pris. Vidare har regeringen tillsammans med MP precis ändrat regelverket så att det blir enklare för flyktingar att ändra kurs och börja arbeta redan under asylprocessen.

Faktum är att regeringen med Folkpartiet i spetsen har lagt om hela integrationspolitiken från en omhändertagandementalitet till arbetslinjen. Med etableringsreformen tog Arbetsförmedlingen över ansvaret för nyanlända, från kommunernas socialkontor. Utgångspunkten är att varje nyanländs integrationsprocess ska vara individanpassad. Vi ser att nyanlända flyktingar är en heterogen grupp av individer med olika förutsättningar och behov. Det gör integrationspolitiken komplex och det går inte att ändra situationen med en enda reform. Trots detta vittnar Riksrevisionen redan om att den nya inriktningen för integrationspolitiken ger resultat.

För att hantera mottagandet av flyktingar behöver fler kommuner ta sitt ansvar och ta emot fler skyddsbehövande. Vi ser redan att kommuner är mer benägna att emot flyktingar i dag. Det är bra. Vi anser dock att alla kommuner ska ha beredskap att ta emot flyktingar. Vidare ser vi också behovet av en kontinuitet i upprättandet av anläggningsboenden. För att lösa den akuta situationen borde modulbyggen tillåtas, för att snabbt skapa funktionella bostäder för de nyanlända väntar på att flytta ifrån Migrationsverkets anläggningsboenden.

När länder brinner ska Sverige ta sitt ansvar och ge skydd åt de som tvingas fly för sina liv undan det hänsynslösa våldet. Att hålla dörren öppen för skyddsbehövande ställer också krav på att vi har system för att dessa människor väl här inte hamnar i utanförskap. Men vi ska hela tiden påminna oss om vilken verklighet de kommer ifrån. Svaret är inte att begränsa Sveriges flyktingmottagande. Vi behöver slipa ner trösklarna in i det svenska samhället, inte höja murarna vid Sveriges gränser.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.