Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 06:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svensk-coronastatistik-ger-en-skev-bild-av-smittspridningen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Svensk coronastatistik ger en skev bild av smittspridningen”

Sverige har markant ökat sin testkapacitet för coronaviruset. Men den svenska rapporteringen gör att det är svårt att jämföra Sverige med andra länder, skriver artikelförfattarna.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

DN DEBATT 2/10.

Nio forskare: Rapporteringen gör att det nu nästan alltid ser ut som om antalet dödsfall är på väg nedåt även om det är på väg uppåt.

Det nya sättet att rapportera dödsfall i covid-19 i Sverige ger en felaktig bild av utvecklingen. De dödsfall som rapporteras varje dag placeras in efter dödsfallsdatum. Men eftersom alla fall för de senaste dagarna inte hunnit rapporteras in, kommer det hela tiden att se ut som att den svenska dödsfallskurvan faller mot slutet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.