Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 15:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svensk-coronastatistik-ger-en-skev-bild-av-smittspridningen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Svensk coronastatistik ger en skev bild av smittspridningen”

Sverige har markant ökat sin testkapacitet för coronaviruset. Men den svenska rapporteringen gör att det är svårt att jämföra Sverige med andra länder, skriver artikelförfattarna.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

DN DEBATT 2/10.

Nio forskare: Rapporteringen gör att det nu nästan alltid ser ut som om antalet dödsfall är på väg nedåt även om det är på väg uppåt.

Det nya sättet att rapportera dödsfall i covid-19 i Sverige ger en felaktig bild av utvecklingen. De dödsfall som rapporteras varje dag placeras in efter dödsfallsdatum. Men eftersom alla fall för de senaste dagarna inte hunnit rapporteras in, kommer det hela tiden att se ut som att den svenska dödsfallskurvan faller mot slutet.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.