Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svensk-grundlag-maste-anpassas-battre-till-eu/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Svensk grundlag måste anpassas bättre till EU”

Ny SNS-rapport utvärderar EU-medlemskapet efter 15 år: För att förhindra ett demokrati­underskott i Sverige krävs nya reformer och handlingsstrategier. EU-medlemskapet har lämnat bestående avtryck i svensk politik och demokrati. Statsministern och Statsrådsberedningen har fått ökad makt på bekostnad av fackdepartementen. Samtidigt har riksdagens kontrollfunktion försvårats och dess roll i genomförandet av EU:s regler urholkats. Domstolarna har varit obenägna att samarbeta med EU-domstolen och därmed missat unika möjligheter att påverka EU-rätten. Vi efterlyser en mer offensiv svensk inställning, bland annat bör grundlagen skrivas om så att den bättre speglar de konstitutionella följderna av EU-medlemskapet, skriver Studieförbundet Näringsliv och Samhälles Demokratiråd.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.