Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svensk-halsa-och-vard-ar-fortfarande-ojamlik/

Hälsa

DN Debatt. ”Svensk hälsa och vård är fortfarande ojämlik”

I vissa län hade över 80 procent av patienterna deltagit i det fysiska träningsprogram som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för dem som haft en hjärtinfarkt. I andra län endast dryga 20 procent, skriver artikelförfattarna.
I vissa län hade över 80 procent av patienterna deltagit i det fysiska träningsprogram som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för dem som haft en hjärtinfarkt. I andra län endast dryga 20 procent, skriver artikelförfattarna. Foto: Alamy

Det finns fortfarande finns stora skillnader i hälsa och tillgång till vård, kopplat till kön, bostadsort och utbildning. Exempelvis får 40 procent av kvinnorna med förgymnasial utbildning i ett län en tandvårdsundersökning. Jämfört med 90 procent med eftergymnasial utbildning i ett annat län, skriver Olivia Wigzell och Mona Heurgren, Socialstyrelsen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in