Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svensk-krisberedskap-har-inte-fungerat-som-den-borde/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Svensk krisberedskap har inte fungerat som den borde”

Om anvisningarna är oklara och motsägelsefulla kan det leda till praktiska problem när beslutsfattare på olika samhällsnivåer ska fatta snabba, samordnade och kloka beslut i akuta krissituationer, skriver artikelförfattarna.
Foto: Anette Nantell

DN DEBATT 11/12.

Johan Hirschfeldt och Olof Petersson: Sverige behöver ett tydligt regelverk som är praktiskt användbart i en fredstida kris.

Om kriser och olyckor finns en mängd olika bestämmelser i svenska lagar och förordningar. Men bristande systematik och samordning försvagar krisberedskapen. Den rättsliga regleringen bör därför arbetas om för att skapa ett överskådligt och tydligt regelverk som är praktiskt användbart också i en fredstida kris.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.