Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 10:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svenska-bistandets-fokus-pa-demokrati-fungerar-inte/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Svenska biståndets fokus på demokrati fungerar inte”

I länder med hög korruption och låg kvalitet i de statliga institutionerna kan den politiska ledningen inte genomföra reformer som skapar ett socialt kontrakt mellan medborgarna och staten, skriver Bo Rothstein. Bilden: rösträkning efter presidentvalet 2019.
Foto: Rahmat Gul/TT

DN DEBATT 18/8.

Bo Rothstein: Det svenska biståndet till Afghanistan har till största delen handlat om att försöka främja en demokratisk utveckling.

Tankegången, som dominerar det svenska biståndet, är att demokrati leder till socialt och ekonomiskt välstånd. Dessvärre är det inte mycket som talar för att denna mycket omhuldade teori stämmer.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.