Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Svenska fiskare dumpar räkor för att öka vinsten”

Omfattande fusk. I EU:s förhandlingar om ny fiskeripolitik vill Sverige förbjuda utkast av fisk och skaldjur i havet. Men en ny undersökning visar att vi inte ens lever upp till det förbud som redan gäller. Svenska yrkesfiskare slänger årligen över 500 ton räkor i havet för att öka vinsten, skriver företrädare för miljöorganisationen Greenpeace.

Överfiske, tjuvfiske och dumpning - yrkesfiskets påverkan på havens ekosystem är stor. Den viktigaste orsaken är att EU:s fiskeflotta kan fånga två till tre gånger mer fisk än vad bestånden tål. Resultatet är ett kraftigt överfiske som nästintill utplånat många fiskbestånd, minskat den biologiska mångfalden och rubbat balansen i hela havsmiljön.

Trots forskarnas varningar fiskas i dag bara ett av fem fiskebestånd i EU hållbart, vilket är följden av en ohållbar fiskeripolitik och yrkesfiskets lobbying.

Nästa vecka röstar EU-parlamentets fiskeutskott om en ny gemensam fiskeripolitik för EU. Under 2013 kommer den nya politiken att fastslås av EU-parlamentet och fiskeministrarna för att träda i kraft 2014. I fiskeriförhandlingarna prioriterar Eskil Erlandsson frågan om att stoppa det oacceptabla slöseri som utkast av fisk och skaldjur innebär. I juni röstade han till och med nej till förslaget på ny fiskeripolitik för EU eftersom det inte förbjöd utkasten.

Det finns emellertid redan ett förbud mot den mest oetiska formen av dumpning, så kallad uppgradering, av fisk och skaldjur inom EU. Yrkesfiskarna får inte dumpa fångst som är kvoterad, men som har ett lågt ekonomiskt värde, i syfte att kunna fylla sin kvot med fisk som har ett högre värde.

Sedan 2009 är uppgradering förbjuden i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön och sedan 2010 gäller förbudet i hela EU.

Greenpeace har granskat hur väl Sverige lever upp till detta förbud och särskilt studerat det svenska räkfisket. Vår nya rapport ”Fiskare som fuskar” visar att den svenska räkflottan dumpade i genomsnitt var tredje svenskfiskad räka under åren 2001–2010.

Sedan förbudet mot uppgradering trädde i kraft 2009 har den svenska räkflottan fortsatt att kasta var fjärde räka över bord i syfte att öka vinsten i fisket. Det betyder att över 500 ton räkor fortfarande kastas tillbaka i havet, varje år. Varenda dag, året om, dumpas i genomsnitt 1,4 ton exklusiv mat i havet. Yrkesfiskarna dumpar de mindre räkorna, råräkan, för att kunna ta upp mer av de större räkorna, kokräkan, som kan säljas fjorton gånger dyrare än de små.

Dödligheten bland de fångster av räka som dumpas är i princip total.

En granskning av den svenska räkflottans struktur förklarar det omfattande fusket. I Sverige fiskar 65 fartyg efter räka. Danmark fiskar på samma räkbestånd som Sverige och har de senaste åren haft en nästan dubbelt så stor räkkvot som Sverige, men har endast tolv fiskefartyg som fiskar efter räka. Enligt Internationella havsforskningsrådet, ICES, dumpar de danska räkfiskarna enbart två procent av sina räkfångster.

Slutsatsen är att den svenska räkflottan är alltför stor för att vara miljömässigt och ekonomiskt hållbar. För att öka sina intäkter dumpar de olagligen stora delar av de mindre räkorna de fångar.

Jakten på intäkter driver också de svenska räktrålarna att fiska i det marina skyddade området Bratten i Skagerrak, ett Natura 2000-område med koraller och andra unika arter och miljöer. Omkring 20 procent av räkorna som landas i Sverige är fångade i Bratten.

Den svenska räkflottans fusk har upprört danska räkfiskare. De har skrivit till EU-kommissionen och fiskeriministrarna i Danmark samt Sverige och krävt att något görs åt det svenska yrkesfiskets fuskande. Därmed är Eskil Erlandsson informerad om denna fråga.

Havs- och vattenmyndigheten känner också till dumpningen. Faktum är att det tidigare Fiskeriverket har publicerat statistik över dumpningen så långt tillbaka som 1988. Men trots att dumpningen är förbjuden sedan flera år tillbaka har inte en enda fiskare bötfällts eller dömts för den, och Eskil Erlandsson har inte heller agerat i frågan.

För att komma åt såväl överfisket som dumpningen föreslår Greenpeace att regeringen och Sveriges EU-parlamentariker nu ska fokusera på en central punkt i slutstriden om reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik.

• Ambitiösa och bindande mål för hur och när EU:s fiskeflotta ska bantas till en fiskekapacitet som matchar fiskbestånden, och ger utrymme för att återuppbygga redan kraftigt decimerade bestånd. EU:s kapacitet att fånga fisk är två till tre gånger för stor i förhållande till fiskbestånden, varför minst hälften av fiskekapaciteten behöver skrotas.

Vi föreslår att de fiskefartyg som använder sig av de allra mest miljöskadliga fiskemetoderna, såsom bottentrålning, eller som tjuvfiskar, skrotas först.

I väntan på att EU:s nya fiskeripolitik kommer på plats måste regeringen vidta åtgärder för att minska den svenska fiskeflottan. Som ett första steg föreslår vi följande.

• Den hårt subventionerade, fuskande och destruktiva svenska räkflottans fiskekapacitet måste minskas med minst hälften för att få förutsättningar att bedriva ett mer ekonomiskt och miljömässigt hållbart fiske. Då kommer även den omfattande, illegala dumpningen av räkor att upphöra.

När och på vilket sätt tänker Eskil Erlandsson agera för att Sverige ska leva upp till EU:s dumpningsförbud samt säkerställa att den svenska fiskeflottan minskas till hållbara nivåer?

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. Jan Isakson, havsmiljöexpert för Greenpeace.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.