Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/svenskt-bistand-ska-radda-miljofarligt-etanolprojekt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Svenskt bistånd ska rädda miljöfarligt etanolprojekt”

Forskare avslöjar: Det svenska energiföretaget Sekab startar om kritiserat projekt för etanolproduktion i Tanzania som kan öka utsläppen av koldioxid. Sekab, som ägs av tre kommunala energiföretag i Norrland, har återupptagit sina planer på att odla sockerrör för etanolframställning i Tanzania på en yta större än Gotlands. Sekab har vänt sig till biståndsmyndigheter i Sverige och Norge för att få pengar. Den miljökonsekvensbeskrivning företaget har gjort är så förskönande att den konsult Sekab anlitade för miljöstudien har tagit avstånd från rapporten. Småbrukare skulle fördrivas från sina jordar. Det finns en klar risk att sockerrörsodlingarna i realiteten kommer att bidra till ökade utsläpp av koldioxid, skriver sex forskare och en dokumentärfilmare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.