Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Svenskt Natomedlemskap blir olagligt”

Det är först sedan kärnvapen förbjudits i den internationella lagstiftningen som det kan bli aktuellt med ett svenskt medlemskap i Nato.Det skriver Staffan Wikell, ordförande för Svenska Jurister mot Kärnvapen, i en replik på Mike Winnerstigs debattartikel (2/7).

Mike Winnerstigs intressanta artikel på DN Debatt (2/7) om medlemskap i Nato, förtjänar en replik såvitt gäller frågan om kärnvapen (punkt 4 i artikeln).

Jag är medveten om att Sverige kan säga nej till kärnvapen på svenskt territorium, men man måste i sammanhanget beakta de folkrättsliga effekterna av Haagdomstolens rådgivande yttrande om kärnvapnens olaglighet av den 8 juli 1996, på ett presumtivt svenskt Natomedlemskap.

De flesta kärnvapendoktiner som antagits av kärnvapenstater torde vara olagliga. Det gäller också Nato:s aktuella koncept. Allianssolidariteten i Nato förutsätter deltagande även i kärnvapenförsvaret. Enligt 6 § i NPT (icke-spridningsavtalet) har dessutom kärnvapenstaterna juridiskt förpliktat sig att förhandla om kärnvapennedrustning. Från dessa utgångspunkter borde eventuellt medlemskap bli aktuellt först sedan kärnvapen förbjudits genom avtal.

I FN:s generalförsamling har under 1990-talet majoriteten röstat för kärnvapenförbud med Haagdomstolens yttrande som grund.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.