Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

"Sverige behöver en lokalt förankrad polis"

Rikspolischef Bengt Svenson skriver i DN (11/10) att reformen med en samlad polismyndighet har många förtjänster. Svenson skriver bland annat att reformen tydliggör polisens ledningsstruktur och att myndigheten då kan arbeta mer flexibelt. Som kommunalråd i en av Sveriges största kommuner ser jag självklart vinster med den nya organisationen,skriver Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge kommun.

Framförallt behövs en tydligare nationell styrning för att motverka den gränsöverskridande kriminaliteten mellan kommuner. För kommuner där kriminella nätverk har etablerat sig finns uppenbart en förbättringspotential med ökad samverkan över dagens myndighetsgränser. En annan möjlig vinst med reformen är att sammanslagningen av länspolismyndigheterna kan riva hinder som av tradition har uppstått inom polisorganisationen.

På ett väldigt viktigt område saknar jag dock svar från rikspolischefen om hur framtidens polis ska möta de förväntningar som människor har. Det handlar om det område som många tycker är det allra viktigaste för polisen - den lokala förankringen.

Rikspolischefen säger sig vilja fokusera på den lokala förankringen då den är ett av tre områden dit han vill fokusera förändringsarbetet. Men det är dock förvånansvärt oklart i artikeln hur den nya polisorganisationen ska infria förväntningarna på en mer lokalt förankrad polis. Där menar jag att rikspolischefen blir oss svaret skyldig.

Självklart behövs en tydlig nationell styrning av gränsöverskridande brottslighet. Inte desto mindre är merparten av brotten så kallade vardagsbrott, där den lokala polisinsatsen är helt avgörande. Om polisen ska lyckas klara ut fler brott så krävs ett bra samarbete med grannar, föreningar, företag och andra aktörer.

Rikspolischefen tar upp betydelsen av att polisen samverkar med andra myndigheter, och det här kan förstås vara ett sätt att stärka den lokala förankringen. Men här finns mycket kvar att göra. Samverkan mellan kommuner och deras myndigheter främjas inte om den lokala styrningen av polisen försvagas.

Som ordförande i Huddinge kommuns brottsförebyggande råd ser jag ett växande behov av lokal samverkan. Polisens brottsförebyggande samarbete med skola, socialtjänst, föreningar och företag kan inte skötas på distans. Även lokala brottsutredningar blir lidande utan ett bra samarbete med invånarna i stort som med de brottsdrabbade.

På många håll i Sverige diskuteras just nu huruvida dagens lokala polisnämnder ska få finnas kvar. Därför vill jag att rikspolischefen förtydligar vilka riktlinjer för lokal förankring som nu kommer att ges. Med tanke på att han vill se en polis som "organiseras efter verksamhetens krav" och inte efter "regionalpolitiska intressen" så uppstår frågan om styrningen skulle bli bättre enbart genom att avskaffa de lokala polisnämnderna?

Frågan om vi i Sverige borde införa en kommunal polis har diskuterats fram och tillbaka sedan polisen förstatligades under 1960-talet. Som kommunalråd upplever jag att människor vill ha en polis som finns nära och som syns på gator och torg. En modern polisorganisation måste kunna möta människors förväntningar. Jag är säker på att många skulle applådera om polisen höjde sin målsättning för hur stor andel av poliserna som arbetar i yttre tjänst.

I mitt arbete som ordförande i Huddinges brottsförebyggande råd har jag tagit lärdom av trygghetsarbetet som gjort New York till en av världens nu mest trygga storstäder. En framgångsfaktor där är just den lokala styrningen över polisen. Hur ser rikspolischef Bengt Svenson på de framgångar som på senare tid förknippas med det arbetet?

Christian Ottosson (C)

Kommunalråd Huddinge Kommun

Ordförande Huddinges brottsförebyggande råd

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.