Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Sverige kan inte klamra sig fast vid kärnkraften”

Kemist och författare: Berlusconis och Merkels u-svängar i kärnkraftsfrågan visar att det är folket som bestämmer.

Sex till 20 biljoner yen, eller 70 till 250 miljarder dollar beräknas katastrofen i Fukushima kosta, enligt en rapport till Japans regering som lades fram 31 maj. Den betraktas som optimistisk, rapporterar Asahi Shimbun (14/6).

Kostnader för lagring av smittat vatten och kompensation till bönder och fiskare är inte inräknat. Kostnaden kommer inte att kunna täckas av TEPCO, som äger och drivit reaktorerna. Att köpa in de stora utrymda landområdena får Japans befolkning stå för.

Alltså: en olycka. 100, kanske 200 miljarder dollar. Kanske mer.

2009 omsatte världens vindkraft 50 miljarder dollar. Men ökningen var trettio procent varje år redan före härdsmältorna i Fukushima. USA, Kina, Tyskland, men även Indien, Portugal, Spanien, återfinns bland de länder som satsar störst.

Sverige syns inte till i statistiken.

Efter det italienska folkets definitiva nej till kärnkraft, sa landets premiärminister Silvio Berlusconi: ”Vi måste sannolikt säga adjö till kärnkraften och vi måste nu med kraft sätta igång arbetet med förnyelsebar energi”. ”En remarkabel politisk u-sväng”, kallas allmänt Angela Merkels vändning och beslut att avveckla Tysklands kärnkraft. Berlusconis står henne inte efter. Vad u-svängarna visar är att folket bestämmer, när folket bestämmer sig. Politiker och ekonomiska makthavare har då att följa efter, implementera.

Och som de följer efter! ”Det är en viktig utveckling – och här måste BP spela med”, sa BP:s ordförande Carl Henrik Svanberg till Dagens Industri om uppsvinget för vindkraft (9/6). Det var bara dagar efter det tyska beslutet.

På den italienska börsen gick de stora bolagen för förnyelsebar energi upp i raketfart dagen för folkomröstningen, Kersen upp 11,6 procent, K.R. Energi upp 14 procent.

”Aktier i förnyelsebart i höjden efter kärnkraftsnej”, kommenterade Reuters (13/6).

Över etthundra aktieägare i japanska Kansai Electric har inför bolagsstämman 29 juni krävt att företaget stänger alla sina reaktorer omedelbart, och avsätter vd. En skakad styrelse har försökt gjuta olja på vågorna och svarar att man nu vill vara med ”och bygga ett samhälle med hållbara energisystem”.

402 av TEPCO:s aktieägare har samtidigt skrivit på ett upprop som kräver stopp för all kärnkraft i företaget. Stämman hålls 28 juni.

500.000 människor arbetade globalt med vindkraft 2009, prognoserna sa 1 miljon anställda 2020. 2010 togs 38 GW ny vindkraft i bruk i världen, mot 3 GW kärnkraft. Det var innan Fukushima exploderade.

Som SSU-basen Jytte Guteland framhållit (DN Debatt 11/6), riskerar Sverige att hamna i kölvattnet om man följer Andreas Carlgrens och Metalls (som avslutade sin kongress i går) beslut att klamra sig fast vid en uråldrig teknologi. Med tanke på de siffror och signaler vi ser i dag, tror jag det kan bli värre. Sverige kan mycket väl bli ett isolerat arbetslöshetshörn i ett Europa i full industriell snurr.

Vill socialdemokratin vara med om det? Investerarna på världens börser vill det inte.

Joar Tiberg
kemist och författare

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.