Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sverige-ska-ater-bli-en-ledande-karnkraftsnation/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Sverige ska åter bli en ledande kärnkraftsnation”

Folkpartiet och industrin i gemensamt utspel: Kärnkraften måste åter få en strategisk roll i den svenska forskningspolitiken. 1.000 nya kärnkraftsingenjörer behövs. Under nästan 30 år har vi i Sverige agerat utifrån att kärnkraften ska avvecklas. Efter allianspartiernas energiöverenskommelse – som innebär att nybyggnad av kärnkraftsreaktorer tillåts på de platser där det redan finns reaktorer – bör nu staten och industrin gemensamt ta ansvar för att bygga ut utbildning och forskning kring kärnkraft. Vi vill att cirka 1.000 nya civilingenjörer med inriktning på kärnkraftsteknik ska utbildas. Det är viktigt att säkra kvalificerad kompetens. Det handlar om säkerhet och engagemang i de internationella forskningsprogram som utvecklar Fjärde generationens kärnkraft, skriver Jan Björklund, Tobias Krantz och Jonas Abrahamsson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.