Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Sverige slår EU-rekord i andelen som arbetar”

Somliga hävdar att den goda sysselsättningen i Sverige beror på den starka konjunkturen. Men beräkningar visar att hälften av nedgången i arbetslöshet som skett sedan 2014 är ett resultat av regeringens politik, skriver Magdalena Andersson.
Somliga hävdar att den goda sysselsättningen i Sverige beror på den starka konjunkturen. Men beräkningar visar att hälften av nedgången i arbetslöshet som skett sedan 2014 är ett resultat av regeringens politik, skriver Magdalena Andersson. Foto: Marc Femenia

DN DEBATT 20/6. I dag arbetar 300.000 fler än när regeringen tillträdde. Andelen som arbetar är den högsta sedan början av 90-talet – en lika hög siffra har aldrig uppmätts i något EU-land. Redan förra året nådde vi den borgerliga regeringens mål om fem miljoner sysselsatta år 2020, skriver Magdalena Andersson (S) inför onsdagens budgetdebatt.

Det har hävdats att de senaste årens positiva ekonomiska utveckling i Sverige inte ges tillräckligt stort utrymme i det offentliga samtalet. Inför dagens debatt i riksdagen om riktlinjer för den ekonomiska politiken vill jag därför redogöra för detta och dra upp linjerna för hur styrkan i den svenska ekonomin bör användas för att bygga samhället starkare.

För fyra år sedan hade Sverige ett växande underskott i de offentliga finanserna, 2014 uppgick det till över 60 miljarder kronor. Det var en ohållbar utveckling, särskilt mot bakgrund av uppgången i konjunkturen. Regeringen la därför om finanspolitiken i tydligt stramare riktning. Vi har redovisat överskott i de offentliga finanserna samtliga år sedan regeringen tillträdde och betalat av tio procentenheter på statsskulden. Som andel av BNP är statsskulden på sin lägsta nivå sedan 1977.

Sveriges utveckling uppmärksammas internationellt. På World Economic Forums lista över de mest konkurrenskraftiga länderna i världen har Sverige sedan 2014 gått från tionde till sjunde plats. Vi befinner oss på delad andra plats i världen när det gäller kvinnors sysselsättning, tredje när det gäller demokrati, vi är miljövänligast i världen och bäst på klimatarbete, tvåa när det gäller innovation. Nyligen kom en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting som jämfört Sverige med tolv andra jämförbara EU-länder när det gäller vård. Vi är ledande i medicinska resultat och effektivitet.

På World Economic Forums lista över de mest konkurrenskraftiga länderna i världen har Sverige sedan 2014 gått från tionde till sjunde plats.

I dag arbetar 300.000 fler än när regeringen tillträdde. Andelen som arbetar är den högsta sedan början av 90-talet – en lika hög siffra har aldrig uppmätts i något EU-land. Redan förra året nådde vi den borgerliga regeringens mål om fem miljoner sysselsatta år 2020.

Somliga hävdar att detta enbart beror på den starka konjunkturen men lika viktigt är regeringen har lagt om politiken från ineffektiva skattesubventioner till investeringar för fler jobb. Beräkningar visar att hälften av nedgången i arbetslöshet som skett sedan 2014 är ett resultat av regeringens politik.

Ungdomsarbetslösheten är på den lägsta nivån sedan 2002. Regeringens 90-dagarsgaranti gör att unga arbetslösa ska erbjudas jobb, utbildning eller andra åtgärder inom 90 dagar. Under den förra regeringen var ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick krisstöd av EU.

Bostadsbyggandet är rekordhögt. För att människor ska kunna flytta dit jobb och utbildning finns driver regeringen på för att ställa om byggandet från lyxprojekt till bostäder som vanligt folk har råd med. Hittills har 11.300 hyresrätter och studentbostäder beviljats regeringens investeringsstöd, som bara betalas ut om hyrorna är under vissa nivåer.

Andelen försörjda genom de offentliga försäkrings- och ersättningssystemen befinner sig på den lägsta nivån sedan 1981. Människor med svag anknytning till arbetsmarknaden möter högre förväntningar. Nyanlända utan arbete möter nu samma krav som andra arbetssökande. De möter också fler möjligheter som extratjänster, moderna beredskapsjobb och studiestartsstöd. Tiden för att etablera sig på arbetsmarknaden har nästan halverats. Långtidsarbetslösheten är den tredje lägsta i hela EU.

100.000 fler arbetar i välfärden. Tack vare återgången till ordning och reda i statsfinanserna och fler som arbetar har regeringen kunnat genomföra historiskt stora satsningar – över 35 miljarder kronor på vård, skola och omsorg 2018.

Trenden med sjunkande skolresultat har vänts. Jämfört med när regeringen tillträdde arbetar 45.000 fler i utbildningsväsendet. Barngrupperna i förskolan har i genomsnitt inte varit mindre sedan 1992.

Dubbelt så många studerar till polis. Kampen mot brottsligheten har intensifierats med det största resurstillskottet till Polisen under 2000-talet. 2024 ska Polismyndigheten ha 10.000 fler anställda.

Barnfamiljers ekonomi har stärkts med höjda barnbidrag. Ensamstående föräldrars situation underlättas med höjt underhållsstöd. Pensionärer har fått höjda bostadstillägg, avgiftsfri öppenvård för den som är 85 år och inte minst slopad pensionärsskatt upp till 17.000 kronor i månaden för alla över 65. År 2020 avskaffas den högre skatten för pensionärer helt.

Vi vet att den goda konjunkturen kommer att vända förr eller senare. Samtidigt finns stora risker och osäkerheter i vår omvärld. Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har försämrats av Rysslands agerande. Vår export riskerar att skadas om den amerikanska regeringen inför fler tullar med en upptrappad handelskonflikt som följd. Utfallet av förhandlingarna om Storbritanniens utträde – en av Sveriges viktigaste handelspartners – ur EU är osäkert.

Med överskott i statens finanser och låg statskuld står Sverige nu väl rustat för att möta osäkerhet och nya utmaningar. Styrkan i svensk ekonomi ger oss möjligheter:

Alla som kan jobba ska jobba. Under den här regeringen har 300 000 nya jobb skapats. Nu ska de bli ännu fler – i hela landet. Kunskapslyftet kommer att ge 100 000 människor nya möjligheter att utbilda sig. Vi har lagt om migrationspolitiken och nu ligger allt fokus på att de som får stanna kommer i arbete så fort det går, inte minst utrikes födda kvinnor. Därför har vi röjt undan kvinnofällor som vårdnadsbidraget och infört utbildningsplikt. I Sverige ska alla kunna leva på sin lön och vara med och bidra.

Välfärdens finansiering ska säkras. 100 000 fler jobbar i dag i välfärdsyrken. I en tid när vi föder fler barn samtidigt som vi lever längre och friskare ska de bli ännu fler. De kommande åren växer befolkningen med 200 000 fler barn och 300 000 fler äldre och då måste vi bygga förskolor, skolor, äldreboenden och vårdcentraler. Samtidigt måste vi utbilda och anställa mer personal. Vårdköerna ska kortas.

Sverige ska vara ett bra land att åldras i. Den orättfärdiga pensionärsskatten ska avskaffas. Regeringen avser att sluta hälften av den återstående klyftan 2019 och hela klyftan 2020. Vi socialdemokrater vill därutöver förbättra ekonomin för de pensionärer som har det sämst, höja pensionerna med upp till 600 kronor per månad. De som har jobbat ett helt yrkesliv och bidragit till att bygga upp det land som vi är så stolta över ska kunna se fram emot sin pension.

Så vill vi socialdemokrater öka jämlikheten och bygga samhället starkare. Sverige ska vara ett tryggt land.

DN Debatt.20 juni 2018

Debattartikel

Magdalena Andersson (S), finansminister:
”Sverige slår EU-rekord i andelen som arbetar”

Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson:
”Långt kvar till EU:s lägsta arbetslöshet”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.