Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sveriges-digitala-suveranitet-hotas-av-it-tjanster-i-molnet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Sveriges digitala suveränitet hotas av it-tjänster i molnet”

Det som det offentliga Sverige nu behöver fundera på är nämligen om det över huvud taget är lämpligt att svenska myndigheter lämnar ifrån sig kontrollen över uppgifter som skapas och bearbetas i samhällsbärande verksamhet, skriver Nils Öberg.
Foto: Pontus Lundahl/TT

DN DEBATT 22/11. I dag, fredag, publicerar Försäkringskassan en vitbok om publika molntjänster i offentlig verksamhet: Andra länders lagstiftning, som USA:s ”Cloud act”, innebär att offentliga aktörer förlorar kontrollen över uppgifter som skapas och bearbetas i samhällsbärande verksamhet. Därför krävs nu en tydlig myndighetsgemensam strategi, skriver Nils Öberg, Försäkringskassan.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.