”SVT nobbar historisk gemensam Europadebatt” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”SVT nobbar historisk gemensam Europadebatt”

Vem av Jean-Claude Juncker, Guy Verhofstadt och Martin Schultz lämpar sig bäst som EU-kommissionens ordförande? De tre drabbar samman i alleuropeisk debatt den 15 maj. Men SVT sänder inte, skriver Cecilia Wikström.
Vem av Jean-Claude Juncker, Guy Verhofstadt och Martin Schultz lämpar sig bäst som EU-kommissionens ordförande? De tre drabbar samman i alleuropeisk debatt den 15 maj. Men SVT sänder inte, skriver Cecilia Wikström. Foto: AFP och Henrik Montgomery (mitten)

Den 15 maj hålls för första gången en gemensam europeisk debatt mellan kandidaterna till Europas kanske viktigaste politiska uppdrag. Minst 15 europeiska public service-bolag samarbetar kring utsändningen. SVT tycks dock än så länge prioritera att sända ett avsnitt av ett dejtingprogram. Det bör rimligen ifrågasättas, skriver Cecilia Wikström (FP).

I samband med den stundande valrörelsen till Europaparlamentet finns en nyhet som hittills inte har fått särskilt stor uppmärksamhet i den svenska debatten. De europeiska politiska partierna har för första gången utsett sina kandidater till vem som ska efterträda José Manuel Barroso som EU-kommissionens ordförande.

Vi liberaler har nominerat Belgiens tidigare statsminister Guy Verhofstadt, de konservativa har nominerat Luxemburgs tidigare statsminister tillika euro-gruppens ordförande Jean-Claude Juncker och socialdemokraterna den nuvarande talmannen i Europaparlamentet Martin Schultz. Det är alltså inte tal om några lättviktare utan om seriösa kandidater som utsetts i interna processer där sittande statsministrar och partiledare har tagit ställning för olika kandidater.

Det har ofta hävdats att det inte finns någon gemensam politisk diskussion i Europa. För den som granskar den politiska debatten på vår kontinent under de senaste åren blir detta påstående närmast absurt. Den ekonomiska och finansiella krisen, ungdomsarbetslösheten, flyktingkrisen i Syrien, utmaningarna för Europa i Ukraina och från klimathotet är bara några exempel på stora debatter som pågått samtidigt i de flesta av våra medlemsländer. Medierna är visserligen fortfarande nationella men att påstå att det inte finns en europeisk politisk debatt om dessa olika frågor är helt enkelt orimligt.

Flera europeiska public service-bolag har nu tagit initiativ till att bjuda in Europapartiernas toppkandidater till debatter inför valet till Europaparlamentet. Klockan 21.00 den 15 maj anordnas för första gången i historien en gemensam europeisk debatt mellan de fem stora Europapartiernas toppkandidater till posten som EU-kommissionens ordförande. Debatten sänds under 90 minuter på bästa sändningstid parallellt i kanaler över hela Europa. Den anordnas av EBU, som även ansvarar för exempelvis Eurovision Song Contest, tillsammans med minst femton av de största public service-bolagen, exempelvis brittiska BBC, tyska ZDF och franska France Television. Debatten, som sänds från Europaparlamentet i Bryssel, kommer att vara på engelska men kommer även att översättas till samtliga officiella språk, inklusive svenska. Det tycks även finnas möjlighet att sända debatten lite i efterhand för den som vill hinna texta den.

Dessvärre verkar det för närvarande inte som att SVT är involverat i arbetet med denna debatt, och jag har inte heller sett något som tyder på att bolaget avser sända den i någon av sina kanaler. För närvarande innehåller tablån för SVT1 del 3 av 6 av ett dejtingprogram kallat ”kärlekskoden”, och SVT24 sänder ett avsnitt av en australisk thrillerserie. SVT2 sänder naturligtvis aktuellt klockan 21.00 och sedan en långfilm vid 22.00.

Europasamarbetet beskrivs ofta som någonting som händer långt borta i stängda rum fyllda med anonyma byråkrater och makthavare. Även om nidbilden till stor del är just en nidbild är det helt riktigt att kännedomen om de europeiska politiska makthavarna är begränsad bland våra medborgare. Det är därför glädjande att det nu tas steg från de europeiska politiska partierna och stora delar av Europas medier för att föra fram ledande politiska företrädare för att presentera de respektive partiernas politiska visioner för Europa. Det skapar en arena för en genuin europeisk politisk debatt och bidrar till att stärka den demokratiska förankringen av unionen. Däremot lär dessa politiker förbli relativt okända i Sverige om till och med våra public service-medier bojkottar de mest centrala arrangemangen i valrörelsen.

Just nu tar Europas politiker och många medier sitt ansvar för att efter bästa förmåga presentera de olika visioner och vägval Europa står inför under de kommande åren. Frågan är om våra svenska public service-medier kommer att följa efter och erbjuda medborgarna tillgång till den europeiska debatt som pågår för fullt runt om på vår kontinent. Det är inte en debatt om några abstrakta ”EU-frågor” utan en debatt om stora aktuella frågor som påverkar alla svenska medborgares vardag. Vilken politik ska vi driva i Europa för att kunna se till att fler får ett arbete att gå till så att vi kan värna välfärden? Hur ska vi se till att Europa kan vara världsledande i kampen mot klimathotet? Hur ser vi till att på ett humant sätt ta emot de som flyr undan krig och elände i vår omvärld?

I slutändan är det naturligtvis Sveriges Television som måste avgöra om de tio dagar före valet till Europaparlamentet borde ge svenska medborgare tillgång till den europeiska politiska debatten eller inte. Att SVT trots public service-uppdraget än så länge tycks prioritera att sända ett avsnitt av ett dejtingprogram framför en historisk debatt med dem som kandiderar till Europas kanske viktigaste politiska uppdrag bör rimligen ifrågasättas. Det borde fortfarande finnas tid för SVT att komma på bättre tankar och ta public service-uppdraget på allvar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.