Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ta-bort-momsen-helt-pa-inkop-av-nya-bilar/

DN DEBATT

DN Debatt. "Ta bort momsen helt på inköp av nya bilar"

Konjunkturpolitiske experten Bengt Assarsson manar till ytterligare åtgärder och menar att Riksbankens räntesänkning är otillräcklig: Reporäntan måste halveras till en procent. Att avskaffa momsen på inköp av nya bilar är överlägset en generell sänkning av momsen. Statsfinansiellt motsvarar avskaffad nybilsmoms en generell momssänkning med en enda procentenhet. Det säger sig självt att en 20 gånger så stor prissänkning på den del av konsumtionen som är mest pris- och räntekänslig kommer att ge större effekter på produktion och sysselsättning. För att ge ytterligare effekt bör åtgärden kompletteras med en rejäl skrotningspremie för gamla bilar. Dessutom bör Riksbanken sänka reporäntan med ytterligare minst 1 procent, det vill säga halvera dagens nya räntenivå. Då kommer ekonomins återhämntning att ta fart ordentligt. Det skriver Bengt Assarsson, docent i nationalekonomi och i femton år konjunkturanalytiker vid finansdepartementet och Riksbanken.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.