Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tidningarnas-tipspengar-till-enskilda-poliser-ar-mutbrott/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Tidningarnas tipspengar till enskilda poliser är mutbrott”

Bristande pressetik. Den journalist som betalar polisen för ett tips kan dömas för mutbrott. Den läckande polistjänstemannen däremot omfattas av meddelarskyddet i grundlagen och garanteras anonymitet. I praktiken innebär det att det är ogörligt att lagföra journalisten. Något måste göras då skyddet mot mediernas integritetskränkningar är i otakt med Europadomstolens praxis till skydd för privatlivet. En väg att gå vore att häva meddelarskyddet generellt när det gäller polisens förundersökningar, skriver Claes Sandgren.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.