Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/till-stora-kostnader-samlas-data-in-som-aldrig-anvands/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Till stora kostnader samlas data in som aldrig används”

Frågan ”Vad skulle hända om systemet togs bort?” får ofta svaret ”Ingenting”. Ändå fortlever informationssystem i stor skala utan större förändring, skriver artikelförfattarna.
Foto: Vidar Ruud/TT

DN DEBATT 3/5.

Tre forskare: Intresset för att samla in och bearbeta data inom offentlig sektor åtföljs ofta av ointresse att använda sig av dessa data.

Fina och dyra system sysselsätter en massa folk och ger intrycket av att resultera i kunskap och rationalitet inom till exempel sjukvård och skola. Det är viktigt är att ifrågasätta och ibland lägga ned system, skriver Mats Alvesson, David Ebbevi och Anna Essén.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.