Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tillit-till-medarbetarna-okar-bade-effektivitet-och-kvalitet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Tillit till medarbetarna ökar både effektivitet och kvalitet”

Även om man kontrollerar för en stor mängd bakgrunds- och omgivningsfaktorer kvarstår betydande skillnader i resultat mellan olika skolor. Det antyder att det är faktorer i varje enskild skola snarare är avgörande och där märks bland annat betydelsen av att skolledningen lyckas skapa förtroende hos lärarna, skriver artikelförfattarna.
Även om man kontrollerar för en stor mängd bakgrunds- och omgivningsfaktorer kvarstår betydande skillnader i resultat mellan olika skolor. Det antyder att det är faktorer i varje enskild skola snarare är avgörande och där märks bland annat betydelsen av att skolledningen lyckas skapa förtroende hos lärarna, skriver artikelförfattarna. Foto: Beatrice Lundborg

Den teoretiska basen är solid. Genom att minska detaljstyrningen kan man öka effektiviteten, kvaliteten och arbetsglädjen i organisationer. Tillit är ett sätt att styra organisationer; en styrningsfilosofi för en tid då vi har insett att det finns gränser för hur långt man kan nå med reglering, skriver Louise Bringselius och Bo Rothstein.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in