Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Tillsätt oberoende utredning av spädbarnsmisshandel”

När Gabriel Otterman med flera barnläkare hävdar att ”det står bortom varje tvivel” att skakvåld ger hjärnskador hos ett antal spädbarn i Sverige varje år så ifrågasätter de i praktiken de två resningsbeslut som Högsta Domstolen gjorde förra året, skriver ordföranden och vice ordföranden i Riksförbundet för familjers rättigheter.

 De nya rön som lett till resningsansökningarna avfärdar de med att högt meriterade experter sägs ”erbjuda hemkokta teorier”, ”flagrant felcitera medicinsk litteratur” och ”brustit i sin professionalitet”. Dessa svepande angrepp görs utan att nämna ett namn eller framvisa ett konkret vittnesmål.

I själva verket har det visat sig att den vetenskapliga grunden för hypotesen Shaken Baby Syndrome (SBS) är bräcklig och att ett paradigmskifte är på väg, det vill säga att ny bättre vetenskap ersätter föråldrade modeller.

De symptom som lanserades på 60- och 70-talet är inte längre självklara tecken på misshandel. Allt fler forskare hävdar att hela teorin om SBS bygger på cirkelbevis. Dr Piteau i Kanada förklarar att ”många av kriterierna är fulla med cirkelresonemang”. Vetenskap som byggs på cirkelbevis är pseudovetenskap.

SBS eller abusive head trauma som det numera kallas är något så unikt som en diagnos som uttalar sig också om hur skadorna uppkommit. I Sverige kan det i praktiken innebära att efter att läkaren skrivit ett rättsintyg går ärendet igenom hela rättsmaskineriet utan att någon kan säga något eftersom det är ”läkarmål” där de medicinska intygen är avgörande.

Otterman förklarar i tidskriften Forskning och framsteg nr 1 2014 att ”vi måste vara övertydliga i våra slutsatser” till socialtjänst och rättsväsende. Läkarna blir poliser, åklagare och domare i en person.

Vad som gör situationen ännu värre är att även om någon förälder inte döms för misshandel så faller istället den grymma domen från förvaltningsdomstolarna. Socialtjänsten placerar barnen i fosterhem, ofta för hela livet. Det är kanske det värsta man kan råka ut för som förälder, att bli fråntagen sina barn. Särskilt om man dessutom är oskyldigt anklagad.

Under hösten återuppstartade vi RFFR, riksföreningen för familjers rättigheter, och vi har redan över 150 medlemmar. Det är många familjer som har erfarit att ha blivit anklagade för att ha misshandlat sina spädbarn, och vi har kontakt med många förtvivlade föräldrar som i de flesta fall lever under en omänsklig press från det svenska samhällssystemet.

De nyfödda barnen är en skyddslös grupp och de får inte bli utsatta för pseudovetenskap som förstör deras liv och slår sönder deras familjer. Vi har märkt hur rädslan hos spädbarnsföräldrar för sjukvård och socialtjänst ökar och detta ser vi allvarligt på. Det är nu på tiden att regeringen går till botten med den här problematiken, vilket vi även påtalat för Barn- och Äldreminister Maria Larsson. En oberoende utredning behöver tillsättas där alla fall av påstådd spädbarnsmisshandel samfällt granskas.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.