Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tjansteman-kan-anvanda-sin-meddelarfrihet-eller-sluta/

DN Debatt

DN Debatt. "Tjänstemän kan använda sin meddelarfrihet – eller sluta"

Tjänstemannen är politiskt neutral och får i sin tjänstemannaroll inte styras av personliga åsikter och värderingar. Detta gäller i synnerhet de tjänstemän som tjänstgör i regeringskansliet, skriver artikelförfattarna.
Tjänstemannen är politiskt neutral och får i sin tjänstemannaroll inte styras av personliga åsikter och värderingar. Detta gäller i synnerhet de tjänstemän som tjänstgör i regeringskansliet, skriver artikelförfattarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN DEBATT 30/9. ”Uppropet” av tjänstemän i regeringskansliet visar att man inte önskar en viss regeringsbildning. Man tycks ha sett det som en personalpolitisk fråga, när det handlar om Sveriges konstitutionella system. Det finns anledning ifrågasätta om tjänstemannamodellen är lika förankrad i svensk ämbetstradition som tidigare, skriver Carl Henrik Ehrenkrona och Harald Sandberg.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in