Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tobaksindustrin-ar-bara-intresserad-av-ekonomiska-vinster/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Tobaksindustrin är bara intresserad av ekonomiska vinster”

SLUTREPLIK DN DEBATT 2/7.

Fyra företrädare för Tobaksfakta: Om vi vill minska tobaksbruket måste tobaksindustrins inflytande över svenska politiker begränsas.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Tobaksindustrins inflytande över svensk hälsopolitik bör begränsas föreslår vi. Philip Morris svarar att detta skadar demokratin. Tobaksfakta omfattar den definition av demokrati som är gängse inom forskningen och samhället men som verkar ha undgått Philip Morris: demokrati bygger på folkets makt. Enskilda bolags vinstintresse ska vara underordnat detta.

Tre fjärdedelar av befolkningen var i enkäter positiva till införandet av utökade rökfria miljöer 2019. Tobaksindustrin var emot, men förslaget infördes ändå. Det är demokrati. Tobaksindustrin, som tjänar pengar på hälsoskadliga produkter, vill influera folkvalda politiker för att bevara sina ekonomiska vinster. Det är lobbyism – inte demokrati.

Vi kräver inget totalförbud för möten med tobaksindustrin. Som vi skrev så föreslår vi en rapporteringsskyldighet till ett transparent register. Insyn och transparens är viktiga pelare i den svenska demokratin. Att Philip Morris är kritisk till detta och hellre vill ha möten med politiker utan insyn vittnar om att det är de som vill begränsa demokratin – inte vi.

Philip Morris har globalt lagt stora resurser på att motarbeta folkvalda politikers beslut att minska tobaksbruket. Ett exempel är när företaget stämde den australiensiska staten för att landet införde reklamfria tobaksförpackningar. Införandet kom efter beslut i Australiens demokratiskt folkvalda parlament – och består efter domstolsbeslut.

Philip Morris beskyller oss för att likställa alla typer av tobaksprodukter. Det är felaktigt.   Ända sedan 2012 när vi lanserade målet Rökfritt Sverige 2025 så har vi prioriterat kampen mot den mest dödande tobaksformen.

Philip Morris har inte något intresse för vare sig demokrati eller folkhälsa. När de säger sig vilja medverka till ett ”Rökfritt Sverige” bygger det på deras uppfattning att rökare, för att kunna sluta, behöver övergå till de nya nikotinprodukter som nu utvecklas. Utformning och smaksättning av dessa talar dock för att målgruppen är ungdomar som ska lockas in till ett livslångt nikotinberoende − inte vuxna som vill sluta röka. De hävdar vidare att de nya produkterna inte är hälsoskadliga. Det är en förhastad slutsats. Den forskning som har hunnit utföras visar att e-cigaretter ökar risken för astma, kol och andra luftvägssymtom. En stor studie ledd av epidemiologen Linnéa Hedman vid Umeå universitet är ett tydligt exempel.

Philip Morris vill bevara sina ekonomiska vinster. Men barnkonventionen slår fast varje barns rätt till en god hälsa. De folkvalda har en demokratisk skyldighet att stå upp för våra unga − inte tobakslobbyister. Detta motiverar begränsningen av samverkan med tobaksindustrin.

Våra förslag är knappast radikala. WHO:s tobakskonvention som Sveriges riksdag ratificerade 2005 konstaterar att ”det finns en grundläggande och olösbar konflikt mellan tobaksindustrins och folkhälsans intressen”. Om vi vill minska tobaksbruket måste tobaksindustrins inflytande över svenska politiker begränsas. Det vore bra både för folkhälsan och för demokratin.

Ämnen i artikeln

Hälsa

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt