Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tors-inte-m-kd-och-l-markera-mot-sds-rasism/

SVENSK POLITIK

DN Debatt. ”Törs inte M, KD och L markera mot SD:s rasism?”

SD förespråkar kollektiv bestraffning, något som är främmande för en rättsstat, skriver Annie Lööf.
SD förespråkar kollektiv bestraffning, något som är främmande för en rättsstat, skriver Annie Lööf. Foto: Jonas Lindkvist

NÄTEXTRA DN DEBATT 8/5.

Annie Lööf, partiledare (C): Sverigedemokraterna har under veckan lämnat nya bevis på sina främlingsfientliga värderingar. Ändå är det knäpptyst från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, partier som förr i tiden lovade att aldrig backa för SD.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Svensk borgerlighet var länge helt överens: Sverigedemokraterna skulle inte få bestämma hur Sverige skulle styras. Inför valet 2018 hörde vi bergfasta uttalanden från Moderaterna och Kristdemokraterna om att det aldrig skulle ske. Ebba Busch pratade om att hon inte kunde se det hända på minst 20 år. Ulf Kristersson slog fast att det inte var aktuellt att vare sig regera eller regeringsförhandla med Jimmie Åkesson. De stod helt enkelt för långt ifrån varandra värderingsmässigt.

Men efter valet 2018 svängde det snabbt. Kristdemokraterna och Moderaterna bytte fot i frågan om SD-samarbete. Liberalerna stod bakom januariavtalet men bytte sedan fot och är öppna för samarbete med Sverigedemokraterna. Samtidigt vill L dra tydliga röda linjer mot främlingsfientlighet och populism. Samma sak har vi hört från både Ebba Busch och Ulf Kristersson.

Därför är min fråga ganska enkel: Ulf, Ebba och Johan, var finns de röda linjerna mot SD:s rasism?

Bara den senaste veckan har vi sett upprepade övertramp från Sverigedemokraterna. Bevis på vilka främlingsfientliga värderingar som formar deras politik. SD har lagt förslag om att utvisa människor som anses asociala. Helt utan brottsmisstanke, bara utifrån uppfattningen att någon har en ”asocial livsstil” och ”brister i sina förpliktelser mot det svenska samhället”. Sverigedemokraterna tycker också att hela familjer, mamma, mormor och lillasyster, ska kunna utvisas för att en person i familjen begår brott. Kollektiv bestraffning, främmande för en rättsstat.

För oss är den senaste veckans utspel bara ytterligare en påminnelse om varför Sverigedemokraterna aldrig ska ges nycklarna till Rosenbad.

SD vill se gryningsräder mot familjer på misstänkta adresser. Att polisen bryter sig in för att jaga människor på flykt och omedelbart utvisa dem. Man går till och med så långt som att föreslå att man ska riva delar av invandrartäta bostadsområden. Jämna lägenheter med marken. Dessutom pratar partiledningen, utan att skämmas, om ”kulturellt belastade” områden.

Det här är inte förslag för en bättre integration, eller för mer ordning och reda i samhället. Det här är ren och skär rasism.

Ändå är det knäpptyst från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Knäpptyst från partiledare som gång på gång lovat att dra röda linjer, stå upp och säga ifrån när Jimmie Åkesson och hans partikamrater går över gränsen. Vi ser inga tydliga avståndstaganden i medierna, eller klargörande markeringar i morgonsoffor. Man avböjer kommentarer, duckar frågor eller slätar över.

Frågan är varför? Är det för att man inte törs markera och stå upp för det man själv tror på, av rädsla för att förlora väljare till Sverigedemokraterna? Eller är det så att man står bakom förslagen som presenterats den senaste veckan? Vill man också utvisa hela familjer för att en familjemedlem begår brott eller jämna utsatta bostadsområden med marken? Står man bakom retoriken om ”kulturellt belastade” områden?

Centerpartiet tvekar inte en sekund. För oss är den senaste veckans utspel bara ytterligare en påminnelse om varför Sverigedemokraterna aldrig ska ges nycklarna till Rosenbad. Vi kommer alltid kritisera och markera stenhårt mot en politik som bygger på intolerans och rasism. Vi har fortfarande förhoppningar om att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska börja göra detsamma.

I kväll ses vi i ”Agendas” partiledardebatt. Där kommer vi och Jimmie Åkesson dela studio i över två timmars direktsänd tv. Där och då har ni chansen att klart och tydligt ta avstånd. Dra tydliga röda linjer mot Sverigedemokraternas rasism. Jag och många med mig hoppas att ni tar den. För borgerlighetens, rättsstatens och Sveriges bästa.

Ämnen i artikeln

Annie Lööf

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt