Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tourettes-syndrom-kan-forklara-fallet-quick/

DN Debatt

DN Debatt. ”Tourettes syndrom kan förklara fallet Quick”

Sture Bergwall, alias thomas Quick, i Sundsvalls tingsrätt inför rättegången 2001 om mordet på Johan Asplund. Quick påstod själv att han fört bort pojken 1980.
Sture Bergwall, alias thomas Quick, i Sundsvalls tingsrätt inför rättegången 2001 om mordet på Johan Asplund. Quick påstod själv att han fört bort pojken 1980. Foto: Håkan Humla/ST/Scanpix
Sture Bergwall har överlevt en svindlande resa inom psykiatrin och rättsväsendet. Morderkännandena under Thomas Quick-rättegångarna skulle kunna förklaras av hans drogmissbruk. Men Bergwall uppvisar också särdrag som jag känner igen från egna patienter med Tourettes syndrom. Det är nu en angelägenhet för hela Sverige att det klarläggs om denna sjukdom i själva verket är orsaken till hans tidigare beteende och våld i unga år, skriver läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in