Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 18:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tre-av-fyra-svenskar-kan-inte-bedoma-sin-pension/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Tre av fyra svenskar kan inte bedöma sin pension”

Sjunde AP-fondens vd: Pensionssystemet är på väg att bli ett lotteri. Nu måste bristerna rättas till genom självreglering eller ny lagstiftning. En ny undersökning – som Sifo gjort på vårt uppdrag under juni – visar att tre av fyra yrkes­arbetande svenskar inte kan bedöma hur deras ekonomi kommer att se ut när de är pensionärer. Detta pekar på grundläggande problem med dagens pensionssystem. Det är inte primärt utformat för att ta tillvara spararnas intressen. Några chansar och har tur. Andra får betala dyrt den dag de slutar arbeta. Om vi inte får någon form av självreglering inom branschen, återstår lagstiftning. För att inte inskränka valmöjligheterna skulle en väg framåt kunna vara att hårdare reglera skyddet för soffliggarna, skriver Richard Gröttheim.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.