Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Tre personer har tackat ja till partiledarposten”

Centerns valberedning: Tre huvudkandidater till partiordförandeskapet ska prövas i en öppen process.

Efter en omfattande inventering har det utkristallerats tre huvudkandidater som efterträdare till Maud Olofsson. Den som väljs har alla möjligheter att ta en central plats i rege­ringen. Det blir en grannlaga uppgift att samtidigt vara en stark företrädare för Centerpartiet, spjutspets för Alliansens förnyelsearbete och att ta ansvar för Sverige som en del av en minoritetsregering, skriver ordföranden Stefan Tornberg.

I morgon presenterar valberedningen de tre huvudkandidaterna till partiordförandeskapet i Centerpartiet. En omfattande inventering har gjorts av Centerpartiets samtliga 27 distrikt runt om i landet. Ett antal kandidater har utkristalliserats i samråd mellan valberedningen och distrikten. De som nu är kandidater har fått frågan och accepterat att vara en av huvudkandidaterna i en öppen process inför Centerpartiets stämma i Åre.

Valet av ny partiordförande är inte bara en central fråga för Centerpartiet. Det är också en viktig angelägenhet för Sverige. Sex av de sju senaste partiordförandena för Centerpartiet har någon gång deltagit i Sveriges regering. Två av dem som statsministrar; Thorbjörn Fälldin ledde tre regeringar under en sexårsperiod när han bröt socialdemokraternas då fyrtiofyraåriga maktinnehav. Axel Pehrsson-Bramstorp ledde den så kallade semesterregeringen i en tid av politisk oro på 1930-talet.   

Såväl Fälldin och Bramstorp som Gunnar Hedlund, Karin Söder, Olof Johansson och Maud Olofsson har var och en varit ministrar under flera mandatperioder. Det finns dock en skillnad mellan tidigare partiordföranden och den som nu skall väljas. Medan dessa alla har utsetts när Centerpartiet har varit i opposition, väljs den nya partiledaren när partiet är med och regerar landet.

Den partiordförande
som väljs vid stämman i Åre i september har alla möjligheter att ta en central plats i Sveriges nuvarande alliansregering och dessutom vara en del av partiledarkretsens inre kabinett. Det är en grannlaga uppgift att samtidigt vara en stark företrädare för Centerpartiet, en spjutspets för Alliansens förnyelsearbete och att ta ansvar för Sverige som del av en minoritetsregering.

Centerpartiet har varit pionjär när det gäller att ha ett transparent och tydligt arbetssätt inför val av ny partiledare. Alla som ville kunde ta del av den positiva konkurrens som fanns mellan Maud Olofsson och Lena Ek för drygt tio år sedan. Vi har nu ambitionen att utveckla detta vidare.

Inventeringen hos Centerpartiets distrikt har visat på ett brett stöd för de personer som accepterat att vara huvudkandidater inför stämman.
De kandidater som i morgon presenteras av valberedningen har en bred erfarenhet av politiskt arbete i olika funktioner och nivåer. Här finns erfarenheter från såväl privat som offentlig verksamhet, riksdag, partistyrelse och regeringsarbete. Det kommer att finnas möjlighet att välja mellan kompetenta kvinnor och män i olika åldrar och från skilda delar av Sverige.

Presentationen av
huvudkandidaterna är inledningen till en öppen process inför stämman, med tyngdpunkt under augusti månad. Öppna utfrågningar kommer att ordnas med samtliga huvudkandidater. I nuläget planeras utfrågningar som arrangeras av riksorganisationen i Göteborg och i Stockholm. Kandidaterna kommer att presenteras utförligt på Centerpartiets webbplats. Det finns dessutom tillfälle för kandidaterna att själva initiera aktiviteter tillsammans med centerdistrikt och andra aktörer.

Från valberedningens sida uppmanar vi alla huvudkandidater att, inför valet av ordförande, tydligt redovisa vad de vill med sitt ordförandeskap. En central fråga är givetvis hur var och en ser på Sveriges framtid – vilka är de utmaningar vi behöver ta oss an? Det är väsentligt att klargöra vad som blir inriktningen för Centerpartiet som parti med en ny partiledare. Hur samarbetet i Alliansen ska utvecklas är ytterligare en angelägen frågeställning.

Vi inbjuder alla inom centerpartiet, och andra som är intresserade av centerpartiets roll i svensk politik, att aktivt följa och delta i processen med att få fram en ny partiledare. Jag vill samtidigt rikta en uppmaning och vädjan till alla att bidra till en positiv process. Ägna fokus och argument för den kandidat du vill ha, inte mot andra kandidater. Med ett positivt, öppet förhållningssätt kan du då samtidigt vara med och lägga ännu en pusselbit i arbetet för att stärka och förankra demokratin i Sverige.

Stefan Tornberg (C)
valberedningens ordförande

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.