Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/tvinga-inte-medborgare-till-civilplikt-i-onodan/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Tvinga inte medborgare till civilplikt i onödan”

Först om det är möjligt att inte klara det civila försvaret med ordinarie personal och frivilliga bör personal kallas in med plikt. Men det kräver en fungerande organisation. Exempelvis fanns vid 2018 års skogsbränder frivilliga som inte kunde fångas upp på grund av bristande organisation, skriver artikelförfattarna.
Först om det är möjligt att inte klara det civila försvaret med ordinarie personal och frivilliga bör personal kallas in med plikt. Men det kräver en fungerande organisation. Exempelvis fanns vid 2018 års skogsbränder frivilliga som inte kunde fångas upp på grund av bristande organisation, skriver artikelförfattarna. Foto: Niklas Luks/TT

DN DEBATT 11/1. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att regeringen utreder ett återinförande av civilplikten. Frågan bereds nu i Regeringskansliet. När den infördes förra gången på 1990-talet kom tiotusentals unga att pliktas in i onödan till otydliga tjänster utan verkliga samhälleliga behov. Det får inte ske igen, skriver företrädare för civilpliktsorganisationer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in