Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Tyska kärnkraftavvecklingen drivkraft för energiomställning”

Professor Stephan Pomp vid Uppsala universitet hävdar på DN Debatt (27/11) att kärnkraft är nödvändig för att bromsa koldioxidutsläppen och hänvisar till Tyskland, som beslutat att avveckla sin kärnkraft till år 2020. Tvärtom är kärnkraftsavveckling i Tyskland en viktig katalysator för energiomställningen och ett initiativ som leder vägen för minskade koldioxidutsläpp, skriver företrädare för Greenpeace.

Tyskland har redan blivit en förespråkare, och ett föregångsland, för förnybar energi på EU-nivå, vilket framöver kommer att göra det mer lönsamt för fler länder att leverera större och snabbare utsläppsminskningar. På bara några år har Tyskland blivit ett av de länder som driver på den globala utvecklingen för förnybar energi, och har gått från 4 till över 20 procent förnybar el. I maj i år producerade Tyskland lika mycket solel som 20 kärnkraftsreaktorer. Tyska myndigheter har under 2012 rapporterat att landet följer kurvan för att nå målen på en koldioxidminskning på 40 procent till år 2020 och 80 procent till år 2050 jämfört med 1990. Sverige har minskat sina koldioxidutsläpp med 16 procent från 1990 till 2011, Tyskland med 26,5 procent.

På grund av överskottet av utsläppsrätter, som länderna fick tilldelade sig gratis i EU:s handelssystem ETS, har vi just nu en situation som gynnar kolkraften. Det kan och måste korrigeras, men har inget med avvecklingen av kärnkraften att göra. Miljörörelsen har varit mycket kritisk till utdelningen av utsläppsrätter och kommit med konstruktiva förslag att lösa problematiken.

De kolkraftverk som är under uppbyggnad i Tyskland var redan planerade före beslutet om att snabba på avvecklingen av kärnkraften togs 2011. Greenpeace och andra miljöorganisationer har kämpat mot varenda ett av dessa kolkraftverk, och på grund av just den snabba utbyggnaden av förnybar energi har fler kolkraftverksprojekt redan stoppats.

Beslutet att fasa ut kärnkraften har lett till ett ökat politiskt tryck på att leverera ett säkert klimatvänligt energisystem och sett till att Tyskland håller sina utsläppsmål.

Professor Pomp och Greenpeace är överens om att kärnkraften är långt ifrån problemfri. Kärnkraft kan heller aldrig ha en plats i ett framtida hållbart energisystem eftersom den:

• blockerar satsningar på förnybar energi

• innebär oacceptabla säkerhetsrisker

• lämnar efter sig radioaktivt avfall i minst 100.000 år

Men vi ska inte välja mellan pest eller kolera, eftersom det går att ställa om till ett helt förnybart energisystem, fritt från både allvarliga säkerhetsrisker och katastrofala koldioxidutsläpp. Greenpeace har tillsammans med en rad forskare världen över tagit fram färdplaner för en omställning till hållbara energisystem. Globalt, regionalt och nationellt. Sverige, såväl som Tyskland, kan ställa om till förnybart utan vare sig fossilenergi eller kärnkraft.

Nu är det upp till världens ledare att se till att ta ansvarsfulla beslut om minskade koldioxidutsläpp, och ansvar för framtida generationer kan aldrig innebära kärnkraft.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige

Martina Krüger, klimat- och energiexpert Greenpeace i Norden

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.