Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/uds-politiska-styrning-gor-forskning-om-bistand-ofri/

DN DEBATT

DN Debatt. ”UD:s politiska styrning gör forskning om bistånd ofri”

I arbetet med Agenda 2030 lovade dåvarande biståndsministern Isabella Lövin att yttrandefrihet, pressfrihet maktdelning och civilsamhället inte skulle trängas ut från bistånds- och utvecklingsarbetet. Men det är precis vad som skett, skriver Sten Widmalm.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

DN DEBATT 30/5. UD:s 170 miljoner kronor i projektbidrag till utvecklingsforskning är ett betydelsefullt anslag. Men UD styr nu forskningen efter riktlinjerna för biståndspolitiken. Den snävas också in genom att forskarna ska ange vilka resultat forskningen förväntas ge. Dessutom har demokrati och mänskliga rättigheter prioriterats bort, skriver statsvetaren Sten Widmalm.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.