”Ullenhags fina ord måste backas upp i handling” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Ullenhags fina ord måste backas upp i handling”

En ynka sida om tolerans undangömd på regeringens hemsida betyder inte mycket när man samtidigt utsätter människor för direkt fara för att man tänjer på lagen och struntar i människors självklara rätt till sin integritet. Fina ord måste backas upp i handling, skriver Piratpartiets ledare Anna Troberg i en replik.

Integrationsminister Erik Ullenhag tycker att det är viktigt att ta debatten om främlingsfientligheten (DN Debatt 19/12). Det är bra. Otrevliga saker försvinner inte för att man håller för öronen, blundar och ropar "BINGO!" Därför vill jag lyfta fram ett par oroväckande punkter i hans artikel.

Integrationsministern skriver att Sverige måste ge en fristad till människor som kommer till Sverige av skydds- eller flyktingskäl då de av olika skäl löper stor risk för skada eller död i sitt hemland.

Det låter ju bra, men faktum är att regeringens inhumana inställning till utsatta människor leder till att Sverige glatt kastar ut människor till en extremt osäker tillvaro. Det senaste exemplet är utvisningarna till Syrien. Hbtq-personer får höra att de säkert får det bra i sitt hemland så länge de har vett att hålla käften om vilka de är. Man ser inga ömmande skäl för uppehållstillstånd ens för svårt sjuka och demensdrabbade människor som inte har någon som kan ta hand om dem. Man spelar roulette med människors liv på ett sätt som även går stick i stäv med både svensk lag och internationella överenskommelser.

Ullenhag bemöter även myten om att Sverige håller på att bli ett muslimskt land genom att lyfta fram religionsfriheten och det sekulära samhället och slår sedan fast: ”Av integritetsskäl för vi inga register över religiös tillhörighet, etnicitet eller kultur.”

Det är mycket positivt att Sverige berikas med människor från andra delar av världen. Det är däremot en ren lögn att påstå att Sverige bryr sig om integritet och därför inte registrerar religiös tillhörighet, etnicitet och kultur.

FRA har en egen version av Personuppgiftslagen, PUL, som låter dem samla in information om ”personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening eller som rör hälsa eller sexualliv...” Dessa uppgifter får dessutom ”föras över till andra länder eller mellanfolkliga organisationer...”

Det finns vissa restriktioner, men då insynen i FRA:s verksamhet är obefintlig betyder det i korthet att FRA får samla in högst personlig information och använda den i byteshandel med andra länder. Det betyder att de hbtq-personer som skickas tillbaka svävar i livsfara även om de följer svenska myndigheters råd och stympar sig själva genom att hålla tyst om vilka de är.

Regeringens tolerans-sida på nätet är ett lovvärt initiativ, men diskrepansen mellan ord och handling är frapperande och indikerar att man är mer intresserad av att odla myten om sin egen förträfflighet än av att skingra otrevliga myter om invandring, fördomar och främlingsfientlighet.

En ynka sida om tolerans undangömd på regeringens hemsida betyder inte mycket när man samtidigt utsätter människor för direkt fara för att man tänjer på lagen och struntar i människors självklara rätt till sin integritet. Fina ord måste backas upp i handling. Det minsta man kan begära av en minister är att han ser till att staten följer svensk lag och internationella överenskommelser och att han håller sig till sanningen. Ullenhag misslyckas med båda.

Anna Troberg, partiledare Piratpartiet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.