Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ungdomar-maste-bli-battre-forberedda-for-yrkeslivet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Ungdomar måste bli bättre förberedda för yrkeslivet”

Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv: En ny rapport visar på klara samband mellan ungas arbetslöshet och bristen på baskunskaper och social kompetens. Svenska skolresultat har fallit och ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa. Sam­tidigt skriker företagen efter kompetens. En ny undersökning, utförd av Demoskop, visar att endast ett av tio företag upplever att skolan lyckas förbereda eleverna för arbetslivet. Skolan måste satsa mer på baskunskaper och social kompetens. Studie- och yrkesvägledare ska vara en länk mellan arbetsgivare och elever. En utvecklad praktikverksamhet ska regleras i skol­lagen. Kompetenta lärare kan inte ensamma lyfta resultaten men tillsammans kan skola, stat och näringsliv göra unga mer konkurrenskraftiga, skriver Metta Fjelkner och Tobias Krantz.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.