Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Unket förslag om att inskränka aborträtten”

Unkna förslag om att inskränka aborträtten gynnar varken klimatet eller framtida generationer. Vi kvinnor måste åter ta upp kampen för vår rätt att själva bestämma över våra kroppar, skriver Ylva Johansson (S) i en replik.

En kvinna ska inte själv få bestämma om hon vill och kan fullfölja en graviditet, det vore lika fel som att låta dagens generation förbruka jordens resurser utan ansvar för kommande generationer. Denna halsbrytande liknelse mellan aborträtten och klimathotet presenterades på DN Debatt 17/4 av filosoferna Nicolas Espinoza och Martin Peterson.

Espinoza/Peterson uttalar sig om när abort kan vara rätt och när det kan vara fel. För säkerhets skull preciseras inte när abort är moraliskt fel enligt debattörerna. Men de uttalar att aborter i dag sker i "en moralisk gråzon” som därmed pekar ut de kvinnor som tagit ett svårt beslut som moraliskt tvivelaktiga. De hävdar att de en ung kvinna som gör abort efter en relativt sent upptäckt graviditet moraliskt gör både rätt och fel. Man kan med rätta fråga sig på vilka grunder Espinoza/Peterson sätter sig över kvinnors beslut genom att fördöma dem som moraliskt fel. Syftet är uppenbart politiskt. Debattörerna avslutar med ett förslag vars syfte är att göra det obehagligare och dyrare för kvinnor att genomgå en abort.

Att upptäcka att man oönskat blivit gravid är en enormt tung och svår upplevelse. Att ta ansvar för situationen och ta beslut om att fullfölja eller avbryta graviditeten är alltid, alltid ett svårt och stort beslut. Hur svårt och stort ett sådant beslut är tror jag få män kan föreställa sig.

Söndagens debattartikel, liksom andra anti-abort-utspel, utgår från den helt felaktiga utgångspunkten att det bara är hård lagstiftning som hindrar gravida kvinnor från att i tid och otid göra abort. Det är inte sant. Tvärtom vet vi att aborter sker oavsett hur sträng lagstiftningen är, men till priset av kvinnors liv och hälsa. Så stort är kvinnors ansvar för en graviditet att kvinnor världen över riskerar sitt eget liv för att i ett utsatt läge avbryta en oönskad graviditet.

Kvinnors rätt att själva bestämma över sin egen kropp och tillgång till säkra aborter har i vårt land, och i många andra länder, gått hand i hand med en utveckling där barns rättigheter och livsvillkor har stärkts. Det är ingen slump att vi har både fri abort, världens bästa föräldraförsäkring, utmärkta förskolor och bra skyddsnät för barn och unga i vårt land.

Om Espinoza/Peterson menar allvar med att vi som är vuxna i dag bör ta ansvar för kommande generationer inte bara när det gäller klimathotet har jag några bra förslag som bör komma högt på dagordningen:
• utrota barnfattigdomen
• stärk kvinnors rättigheter globalt
• ge världens alla barn och unga rätt till utbildning och fred

Unkna förslag om att inskränka aborträtten gynnar varken klimatet eller framtida generationer. Det är dags att vi kvinnor åter ta upp kampen för vår rätt att själva bestämma över våra kroppar!

Ylva Johansson
vice ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott
kandiderar som ordförande för s-kvinnor

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.