”Utfästelser räcker inte” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Utfästelser räcker inte”

Det är nedslående att Cecilia Malmström givit upp kampen när det gäller fri- och rättigheter på nätet, skriver politiker och nätdebattörer.

Cecilia Malmström skriver i sitt svar på DN debatt den 4 september att hon ska diskutera möjliga lösningar med sin kollega Michel Barnier i kommissionen. Det är välkommet att hon säger sig stödja transparens, öppenhet och en demokratisk process i parlamentet i allmänhet, men samtidigt nedslående att hon givit upp kampen när det gäller fri- och rättigheter på nätet. Den europeiska demokratin är viktigare än så och vi förväntar oss att svenska kommissionärer arbetar hårt och med stor tydlighet för transparens och rättssäkerhet. Då räcker inte till intet förpliktigande utfästelser som att ”mycket talar för att vi behöver ett tydligare och mer rättssäkert ramverk”. Vilken praktisk politisk handling tror vi det uttalandet kommer leda till?

Än mer oroande är att Malmström ger uttryck för en önskan om rättssäkerhet av olika slag. Den rättssäkerhet vi efterfrågar är en sådan som skyddar yttrandefriheten, en grundläggande och icke förhandlingsbar mänsklig rättighet som Cecilia Malmström som kommissionär under ed svurit att upprätthålla för unionens alla medborgare.

Malmström försöker röra till diskussionen genom att notera att upphovsrättsintrång och sexuellt utnyttjande av barn är olika frågor. Men det är inte olagligt material eller de som tillhandahåller sådant vi vill skydda, utan spridningen av lagligt material. Allt som i yttrandefrihetens namn går att uttrycka på torget ska även gå att sprida via nätet, utan hot om filtrering, blockering eller stängning. Den strävan motsäger inte det omvända, att uttryck som av olika skäl begränsas på torget även ska kunna begränsas på nätet. Det är snarare ett minst lika viktigt mål. Ett rättssäkert, transparent och förutsägbart myndighetsutövande för material såväl på som utanför nätet ligger i allas intresse.

Precis som Malmström ger uttryck för i sitt svar så finns det inga enkla lösningar. Frågan är komplex och rymmer många perspektiv. Det är också därför vi kräver att frågan bereds på ett sådant sätt att våra folkvalda i Europaparlamentet kan delta i såväl debatt som beslut om vilken lösning vi till slut landar i. Här behöver vi  en kommissionär som med kraft och synlighet vågar stå upp för transparenta, öppna och demokratiska beslutsprocesser.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.