Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-04 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/utslapp-av-vaxthusgaser-i-sverige-underskattas-kraftigt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Utsläpp av växthusgaser i Sverige underskattas kraftigt”

I den metod som används för att rapportera växthusgasutsläppen i Sverige till FN förbises viktiga utsläpp, nämligen de från våtmarker, sjöar och vattendrag, skriver artikelförfattarna.
I den metod som används för att rapportera växthusgasutsläppen i Sverige till FN förbises viktiga utsläpp, nämligen de från våtmarker, sjöar och vattendrag, skriver artikelförfattarna. Foto: Anders Good/TT

DN DEBATT 10/4.

Forskarna Anders Lindroth och Lars Tranvik: Nettoutsläppet av växthusgaser från Sverige är mycket högre än vad samhället räknar med.

Markanvändningssektorn har uppskattats stå för ett upptag som motsvarar cirka 80 procent av utsläppen från övriga sektorer. Men räknar man med våtmarker, sjöar och vattendrag, så minskar denna andel till 36 procent.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till september!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.