Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/utslapp-fran-tillverkning-av-antibiotika-bortglomd-risk/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Utsläpp från tillverkning av antibiotika bortglömd risk”

Svenska forskare har larmat och upprepade gånger visat att sjöar och floder i Indien blivit odlingar för multiresistenta bakterier på grund av avloppsvatten från läkemedelsfabriker, skriver artikelförfattarna. Bilden, som är tagen av den svenske forskaren Joakim Larsson, visar vattendraget Isakavagu utanför Hyderabad i Indien, kraftigt förorenat av antibiotikautsläpp från läkemedelsfabriker.
Svenska forskare har larmat och upprepade gånger visat att sjöar och floder i Indien blivit odlingar för multiresistenta bakterier på grund av avloppsvatten från läkemedelsfabriker, skriver artikelförfattarna. Bilden, som är tagen av den svenske forskaren Joakim Larsson, visar vattendraget Isakavagu utanför Hyderabad i Indien, kraftigt förorenat av antibiotikautsläpp från läkemedelsfabriker. Foto: Joakim Larsson

Prispress utan miljöhänsyn. Det svenska hälsosystemet sparar miljardbelopp på att köpa de billigaste läkemedlen via generikautbytet. Men miljöaspekter vägs inte in. Det betyder att Sverige exporterar miljöproblem och bidrar till spridningen av antibiotikaresistens globalt, skriver riksdagsledamöter och företrädare för Swedish water house.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in