Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 22:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vad-ska-jag-rosta-pa-nu-nar-liberalerna-svikit/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Vad ska jag rösta på nu när Liberalerna svikit?”

Måste jag, som alltid röstat på Liberalerna – eller Folkpartiet som det förut hette – hitta ett nytt parti? skriver Robert Weil.
Måste jag, som alltid röstat på Liberalerna – eller Folkpartiet som det förut hette – hitta ett nytt parti? skriver Robert Weil.

DN DEBATT 28/9.

Robert Weil: Jag menar att humanismen måste få betydligt mer framträdande plats i politiken.

Det stora sveket var för mig att Liberalerna lämnade den oberoende mittenpositionen och samarbetet med Centern, Socialdemokraterna, och Miljöpartiet för Sverigedemokraterna. Där förlorade jag mitt parti. Vem ska jag nu ge mitt stöd?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Måste jag, som alltid röstat på Liberalerna – eller Folkpartiet som det förut hette – hitta ett nytt parti? Förresten, varför bytte man namn utan att byta innehåll eller inriktning? Det hände först mycket senare. Liberalerna sökte sig höger ut, så långt att man undrade om de tänkte börja acceptera och sam­arbeta med SD. De slutade i alla fall att vara dess motståndare, något som förr var så viktigt, då när Björklund var Liberalernas ledare. Att lämna den oberoende mittenpositionen och samarbetet med Centern, Socialdemokraterna, och Miljö­partiet för Sverigedemokraterna var för mig det stora sveket. Där förlorade jag mitt parti. Vem ska jag nu ge mitt stöd?

”Den anarkistiske bankiren” av författaren Fernando Pessoa har jag alltid älskat och delvis identifierat mig med. Bankiren menar att en anarkist gör uppror mot orättvisan i att vi föds socialt olika, och att följden då är att göra revolt mot de sociala konventioner som ligger till grund för ojämlikheten.

Vänsterpartiet kanske skulle kunna bli mitt parti, men jag gillar inte deras partiprogram. Varför har de inte gjort sig av med det? Partiprogrammet tycks inte stämma överens med vad partiet säger sig stå för i dag. Vad är det för vits med att förstatliga företag eller banker när alla partier ändå har accepterat att ta fullt ansvar för bankerna när de hamnar i kris på grund av överspekulation. Vänsterpartiet behöver inte driva frågan om att ta över och förstatliga dem.

Ja – vänstern har sin viktiga roll vad gäller fördelningen av kapital och arbete att kämpa med, och det är stort nog. Mycket större än att förstatliga och slå sönder en modell av fungerande privat affärsverksamhet.

Varför ska vänstern använda en kommunistisk idé om att förstatliga företag som vi alla vet aldrig har fungerat? Att fördela vår gemensamma tillväxt på ett mer rättvist sätt är den stora frågan. Det är inte lätt att förstå att skatt på arbete är flera gånger större än på kapital. Andelen skatt på kapital har minskat under lång tid, men inte på arbete. Ja – vänstern har sin viktiga roll vad gäller fördelningen av kapital och arbete att kämpa med, och det är stort nog. Mycket större än att förstatliga och slå sönder en modell av fungerande privat affärsverksamhet.

 Men vad har hänt med socialdemokratin? Har de glömt sin historia av solidaritet och rättvis fördelning, att bygga ett samhälle för alla, svag som stark? En gång i tiden användes tillväxten för bland annat att bygga en bra skola, sjukvård och bostadspolitik. Och den var rättvis, vad nu rättvist är.

Vi har fortfarande en god samhällsekonomi och en tillväxt som uppenbarligen inte räcker för att förändra en problemfylld skola, sjukvård och bostadspolitik. Vad är det egentligen som händer?

Våra allmännyttiga bostäder såldes ut till privata aktörer och slutar i händerna på riskkapitalister. Varför såldes de inte till hyresgästerna och finansierades med fördelaktiga lån från stat och kommun? Varför gjorde man inte som på 1930–1940-talen när hantverksskickliga arbetare kunde bygga och äga sina egna hus med fördelaktig finansiering, upp till 100 procent av kostnaden?

Under de senaste åren förändrades också ägandeförhållandet i samhällsfastigheterna: hur gick det till?

I dag finns de stora pengarna i att köpa, äga och hyra ut samhällsfastigheter till kommuner och till staten. Ägarnas avkastningskrav på kanske 5–6 procent, det låter inte som så mycket. Men då pengar numera kan lånas näst intill gratis så blir det den bästa affären någonsin. Fastighetsbolagen lånar på obligationsmarknaden upp pengar till kanske 1 procent, mer än hälften av företagsobligationsmarknaden är numera fastighetsobligationer.

Riksbanken är sedan den största köparen och hjälper till att hålla ned räntorna. För Riksbanken blir 1 procent i ränta riktigt bra, ja staten lånar ju pengar till 0 procent.

Jag gissar att det handlar om ganska många 100-tals miljarder som går från vår gemensamma kaka till privata vinster att jämföra med statens eller våra totala skatteintäkter på 2 100 miljarder kronor under 2020.

Jag gissar att det handlar om ganska många 100-tals miljarder som går från vår gemensamma kaka till privata vinster att jämföra med statens eller våra totala skatteintäkter på 2 100 miljarder kronor under 2020. Så några 100 miljarder skulle räcka långt för att förbättra undervisningen, ge mer till kultur, en bättre sjukvård och billiga bostäder till de unga samt viktiga investeringar för att skapa en trygg integration i en tid när vi behöver fler människor för att klara vår demografi. Vi behöver mer kvalificerad arbetskraft än någonsin för en framtida fortsatt god tillväxt, väl fördelad.

Varför behöll inte Skellefteå stad vårt arkitektoniskt spännande nya kulturhus byggt i vårt dynamiska Norrland? I stället sålde man det till börsnoterade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB för cirka 1 miljard och hyr sedan tillbaka det med ett 50-årigt kontrakt till riktigt bra avkastning för SBB. Avkastningen troligtvis fem gånger större än räntekostnaden. SBB:s värdeförändring är vinst i miljardklassen. 2020 gjorde SBB totalt vinster genom värdeförändringar på kanske nio miljarder så för dem var det en normal affär.

Men vem kan förklara varför kulturen inte har råd med sina egna hem. Ja, jag vet att de flesta kulturinstitutioner inte äger sina hus utan hyr av staten till alltför höga hyror som gör att staten ska få ha sin avkastning på samma nivå som de privata ägarna. Lika oförståeligt blir det när universiteten hyr av det statliga Akademiska Hus. Utbildningspengar och kulturpengar till fastighetsvinster, här till staten. Leka affär är så roligt. Vara lika duktiga som det privata.

Socialdemokraterna har historiskt haft den bästa relation till kapitalet med vår Saltsjöbadsanda. Men har vi tidigare någonsin subventionerat kapitalet, är det inte att gå väl långt? Låt entreprenörerna bygga företag i en rafflande konkurrens. Det är bäst för företagen och för konsumenterna.

Socialdemokraterna har historiskt haft den bästa relation till kapitalet med vår Saltsjöbadsanda. Men har vi tidigare någonsin subventionerat kapitalet, är det inte att gå väl långt? Låt entreprenörerna bygga företag i en rafflande konkurrens. Det är bäst för företagen och för konsumenterna.

Om jag nu inte är säker på att jag känner igen socialdemokratisk politik som alltid tidigare värnat om det gemensamma, och följaktligen borde satt stopp för denna utveckling – att överlåta viktiga samhällstillgångar till det privata – vilka andra partier kunde finnas för mig?

Det gröna Miljöpartiet, kan vi verkligen lita på dem? Det bästa med Miljöpartiet är att många av deras frågor passar in i ett samhälle där respekten för individen är en av de viktiga hållbarhetsfrågor som bygger vår gemensamma tillvaro. Men är de inte alldeles för mycket ett enfrågeparti?

Socialdemokraterna har verkligen visat sin respekt för Centerns byte av sida från alliansen med de borgliga och anpassat sin politik för att passa dem, nu borde kanske Centern kunna närma sig gamla socialdemokratiska tankar om samhällsbygget i modern tappning.

Tänk om Moderaterna kunde göra ett nytt försök, som Reinfeldtpartiet en gång gjorde, med sitt tydliga motstånd mot SD och deras rigida syn på invandring. Men av den ambitionen syns intet mer än en naiv förhoppning om att det ska gå att tämja Sverigedemokraterna. Har Moderaterna blivit ett tvåfrågeparti, kriminalitet och invandring?

Att KD, ett parti med en religiös humanistisk tradition, gick förlorat är för mig en gåta.

Centern skulle kunna vara mitt parti, de har verkligen tydligt visat sitt motstånd mot SD:s högerkrafter. Tänk om de kunde bli vårt nya socialliberala alternativ. Alla förlorade själar från Liberalerna skulle behöva ett parti som de kan känna sig hemma i, inte minst de unga. Socialdemokraterna har verkligen visat sin respekt för Centerns byte av sida från alliansen med de borgliga och anpassat sin politik för att passa dem, nu borde kanske Centern kunna närma sig gamla socialdemokratiska tankar om samhällsbygget i modern tappning.

Ja, var finns mitt parti? Humanismen måste få betydligt mer framträdande plats i politiken. Jag bär med mig Pessoas tankar om uppror mot konventioner. Naturens orättvisor kommer vi kanske inte undan, men de som vi själva skapat kan vi också förändra.

Ja, jag behöver hjälp. Kom med förslag på en lösning, jag hjälper gärna till.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt