Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Vakna upp Spendrup!”

Pinsamma kunskapsluckor. Det är skandal att högsta företrädaren för näringslivet menar att det är brist på kompetenta styrelsekvinnor, skriver stiftelsen Allbrights styrelse.

Under Ekots lördagsintervju den 8 februari med Jens Spendrup, ordförande för Svenskt näringsliv, var det flera som suckade högt både en och två gånger. Den första tunga sucken uppstår när Spendrup meddelar att han inte tycker om ismer, apropå frågan om han kallar sig feminist. En fråga till dig, Jens: Hur ställer du dig till ismen ”kapitalism”? Sedan fortsätter Spendrup med att reducera feminism till en åsikts-ism i stället för att se det som den kunskap det är. Slår man upp ordet feminism i svenska akademins ordlista återfinns förklaringen ”en rörelse för kvinnors jämställdhet med män”. Det är något man kan tycka att en ordförande för Svenskt näringsliv borde kunna skriva under på.

Andra gången suckar vi än högre när Jens svarar ”ja” på frågan om han menar att det är brist på kompetenta kvinnor som kan ta plats i svenska bolagsstyrelser. För oss på Allbright är det skandal att den högsta företrädaren för näringslivet menar att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor som kan arbeta i en styrelse. Kunskapsluckan är påtaglig.

Att vara ordförande för en organisation som har stort inflytande över vår arbetsmarknad och stor påverkan på näringslivets beslutsfattare så som ägare och valberedningar kräver också att man har viss fakta på plats.

Fakta som att jämställdhet inte är en åsiktsfråga utan en kunskapsfråga. Fakta som att kvinnor har varit i majoritet på svenska universitet i flera decennier och presterar bättre resultat. Fakta som att 82 procent av de kvinnor som är chefer, i stort sett lika många som männen, har en önskan om att avancera till högsta nivån i organisationerna som de arbetar i. Fakta som att det under 2013 arbetade drygt 600 kvinnor på ledande positioner enbart i svenska börsbolag. Och fakta som att Allbright som ensam liten aktör har tillgång till över 2.500 kvinnor lämpliga för styrelseuppdrag. Kvinnorna både finns, kan, vill och knackar på styrelsedörren men blir inte insläppta.

Som du säkert börjar förstå, Jens, är problemet inte kvinnorna och deras påstådda avsaknad av kompetens. Nej, problemet är de personer i näringslivet som envisas med att cementera idén om att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor. Och visst, har man ett nätverk som enbart består av män kan man förmodligen få uppfattningen att kvinnor inte existerar. Att hitta rätt kompetens handlar mycket om att leta i rätt nätverk. Det handlar också om att utvärdera styrelsen och göra rätt analys av vilken kompetens och erfarenhet som saknas.

På Allbright arbetar vi varje dag för att öka andelen kvinnor på ledande positioner och skapa ett mer meritokratiskt näringsliv. Vi tipsar gärna om aktörer som arbetar med just tillsättningen av både kvinnor och män till ledande positioner på både chefs-, lednings- och styrelsenivå. Aktörer som har arbetat med detta i tio år och som har en historik på 46 procent kvinnor vad gäller rekryteringar även till styrelsenivå.

Så nästa gång du får frågan om det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor, Jens, så svarar du bara: ”Det finns gott om kvalificerade kvinnor. Problemet är inte kvinnorna som vill utan motståndet, det vill säga männen som mer eller mindre medvetet motarbetar”. Eller så svarar du bara som du gjorde några minuter senare i radioprogrammet när du fick frågan om varför det går bra för Sverigedemokraterna i opinionen: ”Jag har inga kunskaper om det”. Betydligt mer insiktsfullt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.