Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 05:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vanliga-sparare-kan-forlora-5060-procent-av-pensionen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Vanliga sparare kan förlora 50–60 procent av pensionen”

Oberoende finansanalytiker: Vanliga svenskar tar alldeles för stora risker i sitt pensionssparande. Nu måste politiker och arbetsgivare gripa in. Valfrihet har varit ett honnörsord under den snabba förändringen av det svenska pensionssystemet. Följden har blivit en extrem och farlig aktieexponering för vanliga svenska sparare. Många är oförberedda och om de har oturen att gå i pension i samband med en börskrasch riskerar de att förlora 50-60 procent av pensionskapitalet. Arbetsgivare och politiker måste nu begränsa risktagandet och utrusta pensionsspararna med en tvångströja inför pensioneringen. En nybliven pensionär bör inte ha mer än en fjärdedel av pensionskapitalet i aktierelaterade produkter, skriver Peter Malmqvist.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.