Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-27 17:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vanskapskorruption-ett-problem-ocksa-i-kommuner/

DN Debatt

DN Debatt. ”Vänskapskorruption ett problem också i kommuner”

För att komma till rätta med problemen inom Riksrevisionen föreslog KU för någon vecka sedan att granskare ska granska granskarna. Frågan är emellertid om mer granskning är lösningen, skriver Anna Thomasson. Bilden från KU:s utfrågning av riksrevisorerna.
För att komma till rätta med problemen inom Riksrevisionen föreslog KU för någon vecka sedan att granskare ska granska granskarna. Frågan är emellertid om mer granskning är lösningen, skriver Anna Thomasson. Bilden från KU:s utfrågning av riksrevisorerna. Foto: Lisa Mattisson

Komplext problem. Den som utser exempelvis förtroendevalda revisorer och tar emot granskningsrapporter är ofta själva föremål för granskning eller är kollega eller vän med den som granskats. Istället borde, som i andra länder, gransknings- och revisionsrapporter hanteras av en oberoende instans, skriver forskaren Anna Thomasson.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in