Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vanskapskorruption-och-inavel-pa-sveriges-hogskolor/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Vänskapskorruption och inavel på Sveriges högskolor”

Göteborgs universitet har tillsatt ett 90-tal akademiska tjänster i strid med gällande regelverk, enligt Göteborgs-Posten. Detaljerna blottlägger en kultur av vänskapskorruption, skriver professorerna Mats Alvesson och Erik J Olsson.
Foto: Fredrik Persson/TT

Skrota las och intern befordran. Dagens regelverk kombinerat med inavelskulturer håller högskolans kompetensförsörjning på en oförsvarligt låg nivå. En ny satsning måste göras så att alla akademiska tjänster tillsätts i konkurrens. Sveriges ställning som kunskapsnation står på spel, skriver professorerna Mats Alvesson och Erik J Olsson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.