Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vansterpartiet-ar-tillbaka-dar-man-en-gang-borjade/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Vänsterpartiet är tillbaka där man en gång började”

Dagens Nyheter rapporterar om Socialdemokratiska vänsterpartiets kongress i maj 1917: ”Kongressen uttalar som sin mening att det socialdemokratiska vänsterpartiet bör av all makt medverka till kvinnornas politiska och sociala frigörelse och stödja dem i denna kamp”.

Ursprungligen stod Vänsterpartiet för pacifism och radikal demokrati. Man företrädde samhällets mest utsatta. Som en del av Komintern bolsjeviserades partiet och på 70-talet hyllades Marx och Lenin. Man kan dock hävda att partiet, i och med förändringen på 1990-talet, har återvänt till sina rötter, skriver Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.