Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Var fjärde kvinna ser Fi som ett alternativ i valet”

Nya siffror. En opinionsundersökning som presenteras i dag visar att var fjärde kvinna och var femte man kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ. Vi ser nu ett feministiskt genombrott och förutsättningar är helt annorlunda jämfört med 2009 då vi fick 2,2 procent av rösterna, skriver tre EU-kandidater för Fi.

Idag släpper Feministiskt initiativ en opinionsundersökning som visar att var fjärde kvinna och var femte man kan tänka sig att rösta rosa. Mer än hälften av de tillfrågade anser också att det är bra att Feministiskt initiativ tar plats i parlamenten.

Det vi upplever nu är ett feministiskt genombrott. Det är inte längre en fråga om huruvida Feministiskt initiativ kommer in i EU-parlamentet utan frågan är nu hur många mandat vi får i EU-parlamentet.

Vi har goda belägg för vår analys. Läget ser helt annorlunda ut i dag, än vad det gjorde inför förra EU-valet 2009 då fick Feministiskt initiativ 2,2 procent av rösterna:

• I dag är vi en bred folkrörelse som stadigt växer sig större. Feministiskt initiativ växer så det knakar både vad gäller medlemsantal, lokalgrupper och ideellt engagemang. För fem år sedan hade partiet ett 1.000-tal medlemmar medan vi i dag har en medlemssiffra som överstiger 14.000. Nya medlemsgrupper bildas hela tiden i spåren efter de Homepartyn våra tre talespersoner, EU-kandidater och riksdagskandidater håller hemma hos alla som är intresserade av vår politik. Intresset är så stort att vi har svårt att möta efterfrågan.

• I dag blir väljarna upplysta om vår politik i nyhetsmedier. I valet 2009 var Feministiskt initiativ i medieskugga och fick som mest publicitet kring Gudrun Schymans deltagande i ”Let’s dance” och Benny Andersson bidrag till vår valfond. Den växande opinionen för en feministisk och antirasistisk politik har bidragit till att vi har ett nyhetsvärde som bjuder på utrymme i traditionella medier. Vi välkomnar denna utveckling som innebär att vårt parti blir taget på allvar och vår politik blir granskad av journalister.

• Den sociala och tekniska utvecklingen av sociala medier ger oss andra förutsättningar än i valet 2009. Feministiskt initiativ är stora i sociala medier och växer där snabbare än något annat parti. Flera olika undersökningar visar att vi är bland de främsta av alla partier när det gäller följare, diskussion och aktivitet på Facebook. Experter är överens om att sociala medier har stor betydelse i valet, speciellt bland unga väljare.

• I detta val har vi fått valsedlar tryckta och distribuerade. Till skillnad från förra EU-valet och kommande riksdagsval finns det nu förtryckta valsedlar för Feministiskt initiativ i alla vallokaler, vilket underlättar för alla som vill rösta på oss.

Feministiskt initiativ får inget partistöd och har en valbudget på 1 miljon medan de andra partierna satsar mellan 10 och 70 miljoner kronor. De har då dessutom både anställd personal och kontor med all nödvändig administrativ infrastruktur. I Feministiskt initiativ har vi inga anställda, vi har ett par lokaler men saknar kontor. Det vi har är vår vilja till förändring.

Feministiskt initiativ är ett parti som drivs utan pengar och personal, men som istället kan erbjuda något så sällsynt som politiska visioner.

Vi bärs av den feministiska och antirasistiska folkrörelsen som kanaliserar sin längtan efter ett samhälle som värderar alla människor lika och tar frågor om mänskliga rättigheter på allvar. Vi är många som inte längre tänker låta oss förpassas till åskådarplatsen utan som nu själva tar plats i politiken.

Feministiskt initiativ kommer in i EU-parlamentet på mandatet att vara en motkraft till de nationalistiska, fascistiska och rasistiska partierna som nu mobiliserar runt om i Europa. Vi vill se ett öppet Europa. Ett Europa där den fria rörligheten inte bara omfattar varor och kapital utan också människor. Ett Europa som först och främst bygger på idén om demokrati och mänskliga rättigheter. Ett Europa som bejakar kärleken mellan människor och där alla har den självklara rätten att få älska vem de vill.

På söndag är det hög tid att höja rösten för mänskliga rättigheter och demokrati. Feministiskt initiativ är den röst som starkast står upp för alla människors lika värde och mot alla former av diskriminering. Vi tar vår längtan på allvar. Vår längtan efter ett samhälle som värderar alla människor lika och där de mänskliga rättigheterna respekteras. Vi vet att vi är många och att vi tillsammans kommer låta Feministiskt initiativ ta plats i EU-parlamentet. Vi röstar rosa för kärlekens skull.

Sifo-undersökningen

På uppdrag av Feministiskt initiativ har SIFO genomfört en opinionsundersökning med telefonintervjuer. Intervjuerna gjordes med totalt 1 000 personer mellan den 12 - 15 maj. Undersökningen visar att:

Var fjärde kvinna och var femte man av de tillfrågade kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ i EU-valet nu på söndag. Lika stora andelar kan tänka sig att rösta på oss i riksdagsvalet. Frågorna som ställdes var:

Kan du tänka dig att rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet eller kan du inte det? Av de tillfrågade svarar 22 procent med svarsalternativet att ”Ja kan tänka mig att rösta på Feministiskt initiativ”

Kan du tänka dig att rösta på Feministiskt initiativ i Eu-parlamentsvalet eller kan du inte det? Av de tillfrågade svarar 22 procent med svarsalternativet att ”Ja kan tänka mig att rösta på Feministiskt initiativ”

Av de tillfrågade tycker 56 procent att det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen.

Feministiskt initiativ har ett starkt stöd bland unga personer mellan 15 och 29 år.

Enligt undersökningen finns inte någonting som tyder på att utbildningsnivå påverkar inställningen till om en person kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.