Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vår nordiska gemenskap står upp mot extremismen”

Tre nordiska statsministrar: Attackerna på Utøya och i Oslo ska inte förstöra de värden våra samhällen bygger på.

Vår nordiska samhällsmodell har lagt grunden för trygghet, gemenskap och tillit bland människor. Nu gäller att vi gemensamt visar på den styrka som finns i våra öppna och fria samhällen. Tillsammans vill vi stå upp för ungas samhällsengagemang och våra länders välfärd och säkerhet, skriver Fredrik Reinfeldt, Lars Løkke Rasmussen och Jyrki Katainen. Artikeln publiceras i dag i DN, Politiken och Helsingin Sanomat.

De nordiska länderna är några av världens mest öppna och fria länder. Vi har våra fötter fast rotade i demokratiska värderingar och bejakar vår yttrande- och åsiktsfrihet. Våra länder kännetecknas av välutvecklade välfärdsmodeller, stor individuell frihet och långt kommen jämställdhet mellan könen. Vi är solidariska med resten av världen och delar så väl med oss av vår rikedom som öppnar våra dörrar för människor som flyr från krig och förtryck.

Allt detta ska vi vara stolta över. Men mot just detta riktades attackerna i Norge fredagen den 22 juli. De avskyvärda och meningslösa attackerna på Utøya och i Oslo var riktade mot allt detta vi tillsammans har byggt upp – syftat till att förstöra det våra länder står för och de värderingar som våra samhällen bygger på.

Vi kommer gemensamt att se till att det inte lyckas. Som vår norske kollega Jens Stoltenberg har sagt: ”Ondska kan döda en människa, men aldrig besegra ett helt folk.”

Ihop med gamla historiska band och nutida politiskt samarbete har våra gemensamma värderingar byggt en djup nordisk gemenskap, starkt förankrad i befolkningarna. Vi länder i Norden finns med varandra i med- och motgångar. När någon av oss drabbas av katastrof och tragedi finns vi där för varandra. Nu gäller att vi gemensamt visar på den styrka som finns i våra öppna och fria samhällen. Tillsammans ska vi stå upp för det vi vill att vår del av världen ska kännetecknas av: öppenhet och sammanhållning.

Några delar är särskilt viktiga i detta arbete.

• Vi ska fortsätta bejaka och uppmuntra ungas samhällsengagemang. Att ungdomar engagerar sig, politiskt eller på andra sätt, är nödvändigt för att våra demokratier ska fungera. Därför besöker vi i dag gemensamt World Scout Jamboree utanför Kristianstad i Sverige. Scoutrörelsen är, med runt 40 miljoner scouter i mer än 200 länder över hela världen, världens största idéburna ungdomsrörelse, byggd på gränsöverskridande engagemang för miljö, fred och gemenskap. På den jamboree som avslutas i dag har nästan 40.000 individer från olika kulturer, religioner och länder i två veckor mötts, utbytt erfarenheter och delat upplevelser. Det är ett kraftfullt besked om kraften och styrkan i ungas engagemang. Möten likt dessa – mellan människor med olika bakgrund och med olika livssyn – är det bästa sättet att bejaka tolerans och öppenhet.

• De nordiska regeringarna måste också, tillsammans med våra myndigheter, fortsätta göra våra länder säkrare. Vi bör nu i vart och ett av våra länder se över möjligheten till vapeninnehav och tillgången till ämnen som kan användas för framställning av sprängmedel. Dessutom måste det förebyggande arbetet utvecklas så att vi kan hindra brottsliga planer i tid. Och vi behöver framför allt förbättra det sociala engagemanget så att vi i tid lyckas upptäcka personer som riskerar att dras in i extremistiska miljöer och att vi ger rätt stöd till den som väljer att lämna en extrem rörelse. För att nå framgång i detta arbete krävs att vi samarbetar nära så väl inom Norden som med andra europeiska länder, inte minst inom ramen för Europols arbete.

• Vi ska också minnas att våra välfärds­modeller inte bara vilar på statens ansvar för sina medborgare, utan också på allas vårt delade ansvar för varandra. Samtidigt som ansvaret för säkerhet och skydd ligger hos våra respektive myndigheter, bär alla och envar ett ansvar för den egna toleransen och omtanken om andra.

Det nordiska samarbetet i alla dessa delar kommer naturligen att ligga på diskussionsbordet när vi tre möts igen nästa gång, då tillsammans med alla övriga nordiska statsministrar i samband med Nordiska rådets session i Köpenhamn i höst.

Under närmare femtio års tid har vi lyckats skapa en nordisk samhällsmodell som förenar våra länder. Den har lagt grunden för trygghet, gemenskap och tillit bland människor som lever här. Den har stärkt våra länder och gett oss möjlighet att växa och utvecklas i takt med en förändrad värld.

Vi kommer nu att fortsätta utveckla vår nordiska samhällsmodell också de kommande åren. Den är vårt viktigaste motmedel i kampen mot antidemokratiska budskap, extremism och våldsanvändning.

Fredrik Reinfeldt
Sveriges statsminister

Lars Løkke Rasmussen
Danmarks statsminister

Jyrki Katainen

Finlands statsminister

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.